Berlin: Preşedintele Barack Obama îşi ia rămas bun de la Europa

presedintele_barack_obama_la_sosirea_la_berlin_16_noiembrie_2016.jpg

Presedintele Barack Obama la sosirea la Berlin, 16 noiembrie 2016
Presedintele Barack Obama la sosirea la Berlin, 16 noiembrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Fabrizio Bensch

Barack Obama a adus un omagiu cancelarei în ultimele zile şi a calificat-o ca fiind ‘probabil, cea mai apropiată parteneră’. Analiştii comentează: Barack Obama predă ştafeta valorilor democraţiei şi a unei lumi libere.

Preşedintele Statelor Unite a dorit să asigure cancelarul german de rolul de port-stindard al valorilor democratice care îi revine odată cu schimbarea şefilor de la Casa Albă, în ianuarie anul viitor.

La Atena, Barack Obama a pledat pentru o democraţie şi o mondializare socială mult mai echitabilă. Acum, la Berlin vrea să liniştească un pic apele în ceea ce priveşte viitorul parteneriatului trasatlantic, în condiţiile în care succesorul său, Donald Trump a anunţat că va funcţiona şi acţiona pe principul ‘America first’ – America în primul rând. La Atena, mesajul preşedintelui american a fost foarte clar, scrie Der Spigel : ‘poate sunteţi tentaţi să îl luaţi pe Trump de nebun, dar niciodată un nebun nu a reuşit să destrame sistemul nostru’, comentează ediţia on-line a revistei.

Ingrijorările iscate de victoria lui Donald Trump domină turneul de rămas bun a lui Barack Obama. Cei doi puternici – Angela Merkel şi Barack Obama, au întors discursul anti-mondializare a viitorului preşedinte american şi au oferit un semnal comun, o declaraţie semnată de cei doi într-o revistă germană. Cei doi apărată legătura transtlantică şi de liber-schimb, în timp ce Trump invoca protecţionismul şi izolaţionismul. ‘Nu ne vom întoarce la lumea de dinainte de mondializare’, subliniază cei doi,  ‘suntem mai puternici lucrând împreună’.

Cei doi aliaţi au avut perioada lor de criză, cum s-a întamplat în ceea ce priveşte maneira de soluţionare a problemelor financiare ale Greciei. Angela Merkel, din partea căreia este aşteptat anunţul unei noi candidaturi, pentru cel de-al patrulea mandat, s-a exprimat neaşteptat de clar după victoria lui Donald Trump. Ea a ţinut să îi amintească importanţa respectului pentru valorile democratice şi a toleranţei.Preşedintele-ales a criticat-o dur pe cancelară, în timpul campaniei electorale. Pentru analişti, turneul lui Obama înseamnă predarea ştafetei iar cancelara Germaniei se vede astfel catapultată în cea mai bună reprezentantă a lumii libere, o apărătoare a relaţiei transatlantice şi a liberului-schimb, comentează Le Monde. Vineri, Barack Obama îşi ia rămas bun la Berlin şi de la liderii Theresa May, Mariano Rajoy, Matteo Renzi şi Françcois Hollande.

Pentru Obama,  Berlin este plin de semnificaţii: în 2008, candidatul la Casa Albă şi-a ţinut aici cel mai mare meeting electoral în care a transmis lumii întregi speranţa într-o lume fără arme nucleare, un discurs susţinut în faţa a 200.000 de oameni. Atunci, autorităţile germane i-au refuzat să se exprime în faţa porţii Brandenburg, o onoare rezervată doar personalităţilor alese. Si-a luat revanşa cinci ani mai târziu, în iunie 2013. Acum, cu plecarea lui Barack Obama de la Casa Albă, pe 20 ianuarie anul viitor, relaţia americano-europeană va fi confruntată cu o nouă dificultate: venirea unui responsabil fără experienţă diplomatică şi care vrea să pună America înainte de orice. In plus, invocă un parteneriat cu Moscova si a tot multiplicat criticile în ceea ce priveşte politica europeană.