Viitorul oraşului irakian Mosul, discutat la nivel înalt la Paris

mosul.jpg

Fortele irakiene în drum spre Mosul, 19 octombrie 2016
Fortele irakiene în drum spre Mosul, 19 octombrie 2016
Image source: 
BULENT KILIC / AFP

Forţele angajate în recucerirea oraşului irakian Mosul, ocupat de jihadiştii din mişcarea stat islamic de mai bine de doi ani, « avansează mai repede decât era prevăzut » anunţă guvernul de la Bagdad. Anunţul a fost făcut prin videoconferinţă în deschiderea unei reuniuni la Paris la nivel înalt consacrată stabilizării politice a oraşului Mosul după gonirea islamiştilor. Ce decizii s-au luat la această conferinţă internaţională, ce s-a anunţat la Paris?

Bătălia de la Mosul nu s-a terminat încă dar Parisul şi Bagdadul vor să anticipeze viitorul. La reuniunea internaţională din capiatal Franţei consacrată viitorului politic al oraşului Mosul au fost reprezentate circa 20 de state sau organizaţii precum Turcia, Statele unite, Iranul sau ţările Golfului persic. Intâlnirea era co-prezidată de şeful diplomaţiei irakiene, Ibrahim al-Djaafari şi omologul său de la Paris, ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault. Trei priorităţi au fost enunţate : protecţia populaţiilor civile din Mosul, oferirea de asistenţă umanitară şi instalarea unei administraţii eficiente pentru a stabiliza acest al doilea oraş ca mărime din Irak.

In deschiderea lucrărilor, a venit şi a vorbit François Hollande. Preşedintele Franţei a estimat că « bătălia de la Mosul este decisivă întrucât loveşte Daech în inima santuarului ei. Sfidarea la Mosul este una militară, umanitară şi politică. Nu trebuie deci să privim Mosul doar ca un obiectiv militar ci ca pe ceva care pregăteşte Irakul de mâine ». François Hollande a mai avertizat că « există riscul ca jihadiştii de la Mosul să fugă spre Raqa, în Siria ». Un avertisment sub formă de punere în gardă că după Mosul, hărţuirea şi eliminarea jihadiştilor trebuie să continue.

Chestiunea viitoarei administraţii şi stabilizarea politică a oraşului Mosul este crucială

In acelaşi sens s-a exprimat şi ministrul irakian de externe ; al-Djaafari a avertizat că « ar fi greşit să credem că războiul contra Organizaţiei stat islamic se va sfârşi odată cu bătălia de la Mosul. Toate ţările din lume sunt ameninţate » a punctat el.

Pentru a evita ca jihadiştii să nu fugă din Mosul strecurându-se printre populaţia civilă, şeful diplomaţiei franceze a precizat de partea sa că vor avea loc « operaţiuni de control, puncte de control acolo unde persoanele deplasate vor să se instaleze ». ONGul Action contre la faim a cerut ca aceste proceduri de verificare să fie « juste, coerente, transparente şi să respecte demnitatea indivizilor »

Chestiunea viitoarei administraţii şi stabilizarea politică a acestui oraş cu majoritate sunită este crucială într-un Irak dominat de forţele şiite. Numeroşi observatori sunt îngrijoraţi de faptul că odată eliberat oraşul, se vor comite multe nereguli şi represalii, aşa cum s-a întâmplat déjà în trecut la Faludja, alt fief al lui Daech recucerit în iunie de armata irakiană.

De notat în final că această reuniune la nivel înalt internaţională consacrată situaţiei de la Mosul va fi urmată, tot la Paris, peste câteva zile de o altă întâlnire între principalii miniştrii ai Apărării din coaliţia internaţională angajată în Siria şi Irak contra teroriştilor din Daech.

 
Viitorul oraşului irakian Mosul, discutat la nivel înalt la Paris