Franţa şi Canada la unison pe tema tratatului de liber-schimb CETA

valls_trudeau.jpg

Premierii francez si canadian, Manuel Valls si Justin Trudeau, pe 13 octombrie 2016 la Montréal
Premierii francez si canadian, Manuel Valls si Justin Trudeau, pe 13 octombrie 2016 la Montréal
Image source: 
REUTERS/Christinne Muschi

Premierul francez Manuel Valls se află în vizită oficială în Canada. Ocazie cu care a abordat cu autorităţile locale o serie de dosare internaţionale - schimbările climatice sau combaterea terorismului. Cap de listă pe agenda temelor abordate de responsabilii francez şi canadian a fost însă CETA - Acordul economic şi comercial global dintre Canada şi Uniunea Europeană. Un text ce a necesitat 5 ani de negocieri şi care trebuie acum semnat de toate statele membre UE. Parisul şi Ottawa par să fie pe aceeaşi lungime de undă în această chestiune.

Privind imaginile cu cei doi premieri - francezul Manuel Valls şi canadianul Justin Trudeau - înţelegem imediat că Parisul şi Ottawa sunt la unison, în particular în privinţa acordului de liber-schimb Canada-Europa. "Nu există în Franţa nicio ambiguitate în privinţa acestui acord. E un text echilibrat" a adăugat dealtfel premierul francez precizând că acest acord, botezat pe scurt CETA, "nu are nimic de a face cu controversatul acord de acelaşi tip încă în negocieri între europeni şi Statele unite". Manuel Valls a salutat în particular "spiritul de deschidere al canadienilor care au acceptat să facă eforturi, de exemplu pentru a-şi deschide toate pieţele publice concurenţei europene". De partea sa, premierul canadian a estimat că acordul în speţă e "progresist", aşa cum este dealtfel şi "ţara sa". In opinia lui Trudeau, punerea în practică - sau nu - a acordului CETA va avea "valoare de test privind capacităţile de deschidere ale europenilor".

In teorie, textul trebuie aprobat de toate statele membre UE înainte de a fi semnat oficial pe 27 octombrie la Bruxelles pentru a intra în vigoare anul viitor. Unele state reticente, precum Belgia sau Germania, ar putea însă contraria planurile Uniunii europene.

In fine, comentatorii au subliniat şi faptul că Manuel Valls a profitat de recenta decizie a Regatului unit de a ieşi din UE pentru a-i spune omologului său Justin Trudeau că "Franţa ar vrea să fie de acum încolo partenerul european de referinţă al Canadei". Ca într-un joc de ping-pong, liderul canadian a salutat "leadershipul exemplar de care a dat dovadă Franţa în materie de combatere a schimbărilor climatice". Cum aparent cei doi premieri au decis să continue aproape la nesfârşist schimburile de amabilităţi, să-i mai dăm doar o ultimă dată cuvântul premierului francez. Manuel Valls nu s-a putut astfel abţine să nu repete gazdei sale fraza preferată a lui Justin Trudeau şi anume "Canada a revenit pe scena internaţională. Avem nevoie de ea în Orientul apropiat, în Africa - şi în particular în Sahel - şi la Naţiunile unite".

Greu de făcut mai bine în materie omagii reciproce chiar dacă unii analişti cu experienţă şi mai ales memorie, îşi aduc aminte că în trecut Canada nu şi-a respectat nici angajamentele luate în cadrul acordului de la Kyoto, nici cele luat în cadrul acordurilor de recunoaştere profesională semnate de Franţa cu Québecul în 2008.