François Hollande în vizită la Consiliul Europei

conseil-europe.jpg

Consiliul Europei de la Strasburg
Image source: 
credit foto: lobservateurdemonaco.mc

Preşedintele francez François Hollande a efectuat marţi 11 octombrie o vizită la Consiliul Europei de la Strasburg unde a pledat din nou pentru o Europă unită în jurul valorilor sale tradţionale, democraţia şi drepturile omului. El a mai evocat criza siriană dar şi cea ucraineană, a vorbit despre lupta împotriva terorismului şi despre imigraţie.

Pare poate ciudat, dar ultima dată cînd un preşedinte francez s-a dus în vizită oficială la Consiliul Europei a fost în 1997 şi acel preşedinte era Jacques Chirac. François Hollande, prin discursul pronunţat în faţa Adunării parlamentare a Consiliului Europei şi prin faptul că a acceptat să răspundă la întrebările puse de parlamentari, îşi asumă de fapt un nou rol post-Brexit. Vocea Franţei cîştigă în importanţă în noul context european, şi François Hollande a ţinut să amintească acest lucru.

"Progresele sunt prea lente" a spus şeful statului francez în legătură cu criza ucraineană. El s-a declarat dispus să reia în orice moment dialogul în aşa numitul "format Normandia", cu Vladimir Putin, Angela Merkel şi Petro Poroşeneko în vederea aplicării acordurilor de la Minsk.

Tot de la Strasburg François Hollande a anunţat amînarea vizitei pe care Vladimir Putin urma să o facă în Franţa, aceasta într-un moment cînd relaţiile dintre Consiliul Europei şi Rusia sunt tensionate. Comisarul pentru Drepturile Omului de pe lîngă Consiliul Europei şi-a amînat o vizită prevăzută în Rusia întrucît, declară el, restricţiile impuse de ruşi sunt inacceptabile. Moscova este de fapt vehement criticată de Consiliul Europei întrucît a repus în cauză autoritatea Curţii europene a drepturilor omului. De la anexarea Crimeii, ruşii au fost privaţi de drept de vot în cadrul Adunării parlamentare a Consiliului Europei, dar pe de altă parte delegaţia rusă a început să boicoteze lucrările Adunării.

Reamintim că acest organism, Consiliul Europei, este o organizaţie interguvernamentală creată în 1949 avînd ca obiectiv protejarea drepturilor omului şi întărirea democraţiei. Consiliul Europei est dotat de o personalitate juridică şi reprezintă interesele a 820 de milioane de oameni din cele 47 de state membre.