Criza siriană: Replici dure între Moscova și Paris

alep.jpg

Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault (stânga) și omologul său rus Serghei Lavrov la Moscova, 6 octombrie 2016
Sursa imaginii: 
AFP

Replici dure între Moscova şi Paris în acest week-end după ce Moscova a refuzat să voteze pentru  încetarea bombardamentelor in Alep şi a zborurilor deasupra acestui oraş. Ministerul rus de Externe consideră că Franţa, prin proiectul de rezoluție pe care l-a propus sâmbătă în Consiliul de Securitate ONU, vrea să protejeze jihadiştii prin proiectul de rezoluţie asupra Alep. La rândul său ministrul francez de Externe este de părere că Moscova a dorit să îi ofere un cadou preşedintelui sirian.

Armata siriană şi aliaţii, susţinuţi de aviaţia rusă, au lansat o vastă ofensivă pentru a prelua o parte din oraş, care se află în acest moment în mâinile opoziţiei. Mai bine de 250.000 de civili trăiesc în această zonă. Oamenii sunt complet izolaţi din luna iulie. Pe 19 septembrie a expirat acordul de încetare a focului negociat între Moscova şi Washington.

Practic, prin refuzul de a vota propunerea franco-spaniolă, ruşii au blocat o rezoluţie pe dosarul sirian, pentru a cincea oară din anul 2011.

Sâmbătă, Consiliul de Securitate al ONU a examinat, într-o reuniune de urgenţă, două rezoluţii distincte, una de inspiraţie franco-spaniolă şi una rusă. Ïnainte de vot, Vitali Ciurkin, reprezentantul Moscovei la ONU, care prezidează de altfel Consiliul de Securitate pe durata lunii octombrie, a susţinut că ‘are loc un spectacol straniu iar lumea ştie că nicio rezoluţie nu va trece’. Proiectul, întocmit de Paris şi Madrid, avea ca obiectiv încetarea focului în Alep.

Pentru prima oară, China s-a distanţat de o decizie a Rusiei în ceea ce priveşte Siria, absentând de la reunine. 11 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au votat favorabil documentul franco-spaniol.

Vitali Ciukin a supus votului rezoluţia rusă care era aproape identică textului francez dar, fără menţiunea încetării bombardamentelor. Nouă ţări s-au opus textului, printre care Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie. China, Venezuela şi Egipt au votat favorabil.

Ambasadorul britanic la Națiunile Unite, Matthew Rycroft, a respins propunerea Moscovei, afirmând că intenția demersului este "de a deturna în mod cinic atenția de la necesitatea încetării bombardamentelor asupra Alepului".

Jean-Marc Ayrault, ministrul de Externe francez s-a deplasat la New York, după ce s-a întâlnit cu omologul său rus Sergueï Lavrov, la Moscova şi cu cel american John Kerry, la Washington, pentru a găsi calea de a ajunge la un compromis.

”Parisul este pregătit să meargă până la capăt cu iniţiativa sa, pentru a dovedi că nu este posibil să închidem ochii sau să rămânem idiferenţi la situaţia din Siria”, a explicat ministrul francez.

Ïn opinia sa, Moscova a decis să îi ofere un cadou preşedintelui sirian, Bashar al Assad, dar obiectivul lui Assad nu are nimic de a face cu lupta împotriva terorismului, mai crede șeful diplomației franceze.

În teren, bombardamentele continuă.