Alep: Oraş martir, simbol al “dezastrului diplomatic” pentru occidentali

aleppo_crianca_decapitada.jpg

Alep: Oraş martir
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

În Siria, la Alep, devenit oraş martir, comunitatea internaţională a suferit o gravă înfrîngere morală. Acesta este în orice caz diagnosticul majorităţii editorialiştilor francezi care mai denunţă şi grava înfrîngere diplomatică a occidentalilor. Trupele siriene, sprijinite de aviaţia rusă, s-au angajat într-o ofensivă terestră şi par să fi reluat sub control un cartier al rebelilor. În paralel asistăm la un război al declaraţiilor şi acuzaţiilor reciproce între ruşi şi americani. Moscova şi Washington au ridicat tonul la un nivel încă niciodată atins din anii războiului rece, iar în Franţa ministrul de externe Jean-Marc Ayrault le cere ruşilor şi iranienilor să “înceteze cu jocul lor dublu în Siria”. Inutil de adăugat că situaţia rămîne complexă şi complicată.

Alep, Sarajevo, Guernica, Groznîi...

Presa franceză reia cîteva dintre reacţiile sirienilor după eşecul comunităţii internaţionale de a impune încetarea focului la Alep. Pe reţelele de socializare, ONU este numit "United Nothing" sau "United to kill". Dar diatriba cea mai virulentă, de data aceasta la adresa ruşilor, a fost pronunţată de ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power. "Ceea ce ruşii fac la Alep nu se mai poate numi luptă anti-teroristă ci barbarie". Ea mai compară destinul acestui oraş cu Sarajevo (cînd capitala bosniacă a fost asediată de sîrbi între 1992 şi 1996)  şi cu Guernica (distrusă integral de trupele lui Franco în anii războiului civil din Spania).

Personal aş spune că ruşii aplică la Alep metoda Groznîi, cînd n-au ezitat de fapt, pentru a-i strivi pe separatişti ceceni, să distrugă total capitala Ceceniei.

Neobositul John Kerry, care a petrecut ore şi ore în compania omologului său rus Serghei Lavrov, este considerat de presa americană ca un mare naiv. Dar oare nu a fost naiv şi preşedintele Barack Obama cînd a pledat, acum cîţiva ani, pentru un “redemaraj” (reset) al relaţiilor cu Rusia?  Naivi, şi extrem de grăbiţi, au fost însă şi cei care i-au acordat, în mod prematur, lui Barack Obama, premiul Nobel pentru pace…

Acum, cînd Barack Obama mai are de petrecut doar cîteva luni la Casa Albă, a devenit limpede că bilanţul său în materie de pacificarea lumii este extrem de slab. Cineva ar fi trebuit poate să-i amintească acest dicton mai vechi: diplomaţia se impune numai cînd în spatele ei de află o forţă militară credibilă.

Franţa denunţă "jocurile duble" din Siria

Ministrul de externe francez Jean-Marc Ayraut se vede obligat şi el să constate că iniţiativele europenilor în privinţa dosarului sirian nu au nici o rezonanţă concretă. Intr-un articol publicat în cotidianul Libération demnitarul francez consideră că la Alep asistăm la comiterea unor crime de război.

Iranul şi mai ales Rusia pot "opri mîna lui Bachar al-Assad", dar se află angrenate într-un joc dublu, mai spune Jean-Marc Ayrault. Franţa reafirmă prin vocea sa necesitatea intaurării unui mecanism de supraveghere a încetării focului cu participarea ţărilor vecine cu Siria. Mai rămîne însă ca beligeranţii să accepte un astfel de armistiţiu.  

Unii experţi sunt de părere că Rusia s-a angajat într-un “război total” la Alep, pentru că o victorie a regimului sirian în acest oraş i-ar consolida lui Bachar al-Assad în mod durabil poziţia. Alep este de fapt capitala opoziţiei. Alungaţi din Alep rebelii, insurgenţii şi opozanţi n-ar mai fi decît “o mişcare periferică”.

Semnalez însă că în Franţa există şi voci care par mai “înţelegătoare” (sau poate şi mai nuanţate) cînd vine vorba de rolul ruşilor în Siria. Este cazul cu fostul premier François Fillon, angajat în prezent în cursa prezidenţială. Americanii şi aliaţii lor, spune François Fillon, au adoptat o atitudine morală ireproşabilă dar inoperantă. Ei cer plecarea lui Bachar al-Assad, fără să-şi pună întrebarea: "şi după el?" Rusia a dat dovadă în acest context de realism şi de pragmatism, şi s-a angajat clar în combaterea fanaticilor islamici pe care îi cunoaşte atît de bine, mai declară François Fillon în diverse interviuri.

Într-un fel, demnitarul francez împărtăşeşte şi părerea lui Donald Trump care consideră că este o prostie să vrei să-i combaţi în acelaşi timp şi pe jihadişti şi regimul lui Bachar al-Assad.

 
Alep: Oraş martir, simbol al “deastrului diplomatic” pentru occidentali