De ce e importantă, nu doar pe plan bilateral, vizita lui François Hollande în România

iohannis_hollande.jpg

Presedintele Klaus Iohannis, primit în 2015 la Palatul Elysée de omologul sàu francez, François Hollande

Pentru prima dată de aproape două decenii, un preşedinte francez vine în vizită de stat la Bucureşti. Un eveniment în sine. Ocazie pentru socialistul François Hollande de a saluta angajamentul european al României şi de a aprofunda relaţia bilaterală cu Bucureştiul. O relaţie bogată, nu doar politic şi economic ci şi cultural. De ce este importantă această vizită de două zile şi ce semnificaţii are ea?

Vizita în România a lui François Hollande are înainte de toate o valoare nu doar simbolică ci şi politică : e prima vizită de stat efectuată în România de un preşedinte francez în, practic, ultimii 20 de ani. Conservatorul Jacques Chirac efectuase o vizită de stat de două zile la Bucureşti în februarie 1997 fiind precedat în perioada post-comunistă doar de preşedintele socialist François Mitterrand. Acesta vizitase România în aprilie 1991, la nici doi ani după prăbuşirea regimului Ceauşescu. Predecesorul lui Hollande, conservatorul Nicolas Sarkozy, nu efectuase, în 2008, în România decât o vizită de lucru. Ea avea să rămână în memorie, inclusiv a celor de la Palatul Elysée, prin scurtimea ei – doar ceva mai mult de patru ore. E adevărat că în cursul acelei vizite avea să se semneze Parteneriatul strategic dintre cele două state. Sarkozy, acum 8 ani, a fost deci şi ultimul preşedinte francez care a venit în România. Doar în ultimul an şi jumătate însă, atât preşedintele României cât şi premierul de la Bucureşti au fost fiecare de câte două ori la Paris. Venise deci momentul pentru un puternic gest politic şi în sens invers.

Parisul laudă « dorinţa puternică a României de a se implica în dosarele europene »

Actuala vizită de două zile a lui Hollande în România se înscrie apoi într-o perspectivă mult mai largă, europeană. La sfârşitul săptămânii are loc Consiliul informal de la Bratislava, extrem de important pentru viitorul construcţiei europene. Prezenţa preşedintelui francez la Bucureşti permite aşadar nu doar să sublinieze legăturile istorice dintre Franţa şi România ci să coordoneze şi poziţiile celor două state în faţa viitoarelor sfidări cu care se va confrunta Europa. Parisul laudă « dorinţa puternică a României de a se implica în dosarele europene ». In ochii oficialilor francezi, « România e diferită de celelalte state est-europene şi în particular cele din grupul de la Visegrad ».

Legăturile franco-române nu sunt însă numai istorice sau politice. Cooperarea economică dintre cele două state este veche şi extrem de intensă: Franţa este al patrulea partener al României dar o firmă românească, Dacia, filială a uneia franceze, Renault, este prima societate din România. Nu-i deci de mirare că François Hollande este însoţit în voiajul său de un important grup de oameni de afaceri – 30 la număr – semn al importanţei pe care o acordă României. Patroni care, fără îndoială, speră să urmeze reuşita Dacia-Renault. Inaugurarea uzinei de elicoptere Airbus de la Braşov demonstrează încrederea pe care o au europenii, şi în particular francezii, în investiţiile din România dar şi în personalul calificat de la faţa locului. De notat că după ce a fost dominată de marile grupuri industriale, prezenţa economică franceză actuală e formată în mare parte din IMM-uri, foarte active în sectoare precum ingineria, jocurile video dar şi în domeniul turismului.

Cooperarea bilaterală în sectoare precum tehnologiile de vârf sau ştiinţele – Hollande va vizita şi centrul european de energie nucleară reprezentat de laserul de la Măgurele – ilustrează în fapt cel mai bine Europa de mâine pe care şi-o doreşte Parisul : « o Europă a investiţiilor, a tehnologiilor de viitor şi a securităţii ».

Sunt salutate « eforturile şi progresele considerabile » făcute de România în combaterea corupţiei

Nu se vor evita de pe agenda actualelor discuţii nici teme sensibile care au putut provoca tensiuni în trecut între Bucureşti şi Paris. Aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie Schengen şi chestiunea romilor sunt aceste dosare zise « cu probleme » de precedenţii responsabili francezi. Actuala conducere de la Paris recunoaşte însă deschis « eforturile şi progresele considerabile » făcute de România în combaterea corupţiei şi a crimei organízate. « Dosarul Schengen va fi abordat în perspectiva întăririi frontierelor europene iar o decizie privind aderarea ţării la Schengen se va lua în concertare cu alte state europene » spun surse oficiale franceze. In ceeace priveşte dosarul romilor, la Paris se subliniază cooperarea bilaterală – inclusiv poliţienească - ce urmăreşte combaterea reţelelor criminale care-i exploatează pe romi. « Această cooperare ar putea fi întărită » mai afirmă Parisul, capitală ce şi-ar dori ca « dosarul romilor să fie luat mai mult în dezbatere şi la nivel european pentru a crea un cadru ce-ar permite statelor de origine ale populaţiilor rome să-şi asume responsabilităţile de a-i integra ».

Pe lângă cooperarea politică şi economică, Foaia de parcurs a parteneriatului strategic, actualizată anul acesta, prevede printre alte şi cooperarea culturală. Membră a Francofoniei de mai bine de două decenii, România găzduieşte pe teritoriul ei o serie de centre culturale şi lingvistice. In plus, franceza este studiată azi de mai bine de jumătate dintre elevii români şi e vorbită de un sfert din populaţia română. Dacă peste o mie de studenţi francezi învaţă actualmente în diverse instituţii din România, mai bine de 5 mii de tineri români au făcut drumul invers pentru a studia în universităţile din Hexagon.

Vizita la Bucureşti a lui Hollande ? « Un adevărat succes », spune déjà Parisul

In fine, o dovadă suplimentară a excelentei înţelegeri franco-române, vizita lui François Hollande la Bucureşti va permite confirmarea organizării în 2018 a sezonului cultural încrucişat, an care va coincide cu centenarul constituirii României moderne, realizare făcută şi atunci cu un puternic sprijin francez.

Rezumând această vizită la Bucureşti a preşedintelui francez, unii observatori nu ezită să spună că actuala relaţie franco-română este cea mai bună din ultimii zece ani.  Nu-i deci de mirare că autorităţile franceze o descriu déjà ca pe « un adevărat succes ».

De ce e importantă, nu doar pe plan bilateral, vizita lui François Hollande în România