Paris: Festivalul de toamnă „începe vara şi se termină iarna”

unenews_image_427_x_286_0c213cce4964e64f5f6258d9acb0524a.jpg

Afisul oficial al festivalului de toamna
Image source: 
credit foto: Paris festival d'automne

La Paris şi în regiunea pariziană a început pe data de 7 septembrie Festivalul de toamnă, manifestare ajunsă la a 45-a ediţie, care se va încheia pe data de 31 decembrie. In cadrul acestui festival se regăsesc toate disciplinile artistice iar în ultimii ani artiştii invitaţi nu se produc doar în săli de spectacol ci şi în şcoli, biserici, magazine, spaţii urbane, galerii de artă sau foste uzine.

Acest festival care începe vara şi se termină iarna (după cum scrie Le Monde într-un supliment special) „se revarsă” în numeroase localităţi din jurul Parisului. 17 ţări sunt invitate la această ediţie care beneficiază de complicitatea a 42 de teatre, centre coregrafice şi alte instituţii. Sunt aşteptaţi artişti de pe toate continentele, din Statele Unite, Japonia, Brazilia, Congo, Polonia...

Cîteva spectacole se anunţă cu totul şi cu totul speciale, fie prin durata lor, fie prin tematică sau mod de abordare, sau prin toate aceste elemente la un loc fără ca lista lor să fie definitivă.

Spectacolul inaugural este o adaptare după romanul lui Dostoievski „Fraţii Karamazov”, în regia lui Frank Castorf, durează şase ore şi se derulează într-o uzină gigantică din localitatea la Courneuve, în nordul Parisului. Regizorul german Frank Castorf a utilizat însă, aflăm dintr-o depesă a Agenţiei France Presse, şi scene filmate din Rusia de astăzi, iar spectatorii pot auzi „replici” surprinzătoare pe care nu le-a scris Dostoievski precum „Putin este noul Dumnezeu”. S-ar spune că Dostoievski revine în forţă în aceste vremuri de îndoieli metafizice, pentru că o altă adaptare după acelaşi roman, „Fraţii Karamazov”, realizată de regizorul francez Jean Bellorini, cu o durată de cinci ore şi treizeci de minute, a fost prezentată în luna iulie la Festivalul de la Avignon şi pleacă toamna asta în turneu prin Franţa.

Un alt spectacol din cadrul Festivalului de toamnă de la Paris care surprinde prin „gabaritul” său este intitulat „2666” fiind o adaptare a romanului fluviu cu acelaşi titlu scris de chilianul Roberto Bolano. Reprezentaţiile, sub egida teatrului Odéon, au loc într-o anexă a acestuia la Atelierele Berthier, şi durează 12 ore...

Un loc emblematic al Festivalului de toamnă este Théâtre des Amandiers de la Nanterre, unde regizorul Joël Pommerat propune un spectacol pe tema Revoluţiei franceze. Teatrul de la Nanterre, localitate din vestul Parisului, organizează chiar nopţi teatrale complete, cu spectacole şi lecturi pînă la ora cinci dimineaţa.

Printre „vedetele” noii ediţii a Festivalului de toamnă se numără regizorul Claude Régy, în vîrstă de 93 de ani, care semnează un spectacol intitulat „Vis şi nebunie”, după texte de Georg Trakl. Un nume sonor este şi actorul Robert Hirsch, în vîrstă de 91 de ani, căruia dramaturgul Florian Zeller i-a scris un text pe măsură intitulat „Inainte de a-ţi lua zborul”.

Actualitatea politică este prezentă din abundenţă, tematic vorbind, în multe spectacole, cum ar fi cel intitulat „Corect din punct de vedere politic” şi semnat de Salomé Lelouch, sau comedia „La dreapta, la stînga” scrisă de Laurent Ruquier. Din Danemarca vine un spectacol intitulat „Tristeţi” şi este portretul amar al unei lidere de extremă dreapta daneze. O piesă care are un enorm succes în Belgia din 2014 încoace şi care îi satirizează pe jihadişti figurează şi ea în program, titlul ei este „Jihad, sau odiseea a trei tineri din Bruxelles plecaţi în Siria”.

Toate aceste manifestări se derulează bineînţeles în condiţii de securitate sporite datorită ameninţării teroriste. Atmosfera din Franţa a reuşit chiar şi să-i sperie pe unii artişti care şi-au anulat prezenţa la festival. Este cazul cu 120 de dansatori japonezi. Ei trebuiau să prezinte la sfîrşitul lui septembrie un spectacol de dans tradiţional „Awa odori” chiar în inima Parisului. După atentatul de la Nisa şi prelungirea stării de urgenţă în Franţa trupa niponă şi-a anulat însă sosirea la Paris. Ea a promis că va reveni totuşi (pentru că au fost la Paris în 2015) cînd „amintirea crudă a atentatelor se va mai atenua”.