Adio, Guantanamo…

guantanamo_0_0_0.jpg

Guantanamo
Sursa imaginii: 
Credit foto: rfi.fr

Statele Unite au transferat în Emiratele arabe unite 15 deţinuţi de la Guantanamo, închisoarea militară pe care preşedintele Barack Obama încearcă să o închidă din 2009 încoace. Este cel mai mare transfer de deţinuţi ordonat de Barack Obama pînă acum din această închisoarea creată în 2001 şi care le-a dat mare bătaie de cap juridică americanilor

Guantanamo a fost creată ca să-i izoleze total de lumea civilizată pe cei mai “răi indivizi dintre cei răi”, după cum spunea Dick Cheney, la ora aceea vice-preşedinte. Intre timp existenţa acestei închisori a început să deservească imaginea Statelor Unite şi mai ales cea a statului de drept. In total 780 de prizonieri au tranzitat pe la Guantanamo, cei mai mulţi acuzaţi de terorism şi capturaţi după atentatele de pe 11 septembrie 2001 comise la New York. Marea problemă este că ei au fost deţinuţi fără a fi judecaţi, ceea ce a suscitat numeroase condamnări internaţionale, după cum precizează Agenţia France Presse într-o depeşă.

Chiar şi acum, printre cei 15 deţinuţi transferaţi în Emiratele arabe unite, unul dintre ei, un afgan, arestat pentru că ascundea mine în 2001, a fost deţinut practic timp de 13 ani fără proces.

In prezent administraţia americană caută ţări dispuse să primească încă 19 prizonieri care în principiu îndeplinesc condiţiile pentru a fi eliberaţi.

Pe fondul campaniei electorale din Statele Unite, închiderea închisorii Guantanamo pare să fi devenit o urgenţă, cel puţin aşa afirmă asociaţia Amnesty International. Si aceasta întrucît candidatul republican la prezidenţialele din noiembrie, Donald Trump, a afirmat că el, dacă va ieşi preşedinte, va umple din nou închisoarea de la Guantanamo cu tipi din categoria celor “foarte răi”, şi că va autoriza tortura. Intr-un moment cînd Statele Unite se află în război împotriva Organizaţiei statul islamic în Siria şi în Irak, unii jihadişti capturaţi de americani au profilul celor pe care Donald Trump ar vrea să-i trimită la Guantanamo.