Euroscepticul naţionalist polonez Jaroslaw Kaczynski trage semnalul de alarmă

kazcynski.jpg

Jaroslaw Kaczynski, seful partidului conservator la putere în Polonia, 24 iunie 2016
Jaroslaw Kaczynski, seful partidului conservator la putere în Polonia, 24 iunie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kacper Pempel

Jaroslaw Kaczynski pune în gardă contra unei dezintegrări a UE. Intr-un mesaj transmis cu ocazia congresului partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), şeful mişcării conservatoare la guvernare în Polonia a cerut Europei "să întindă mâna Regatului unit". La nici zece zile după Brexit, apelul lui Kaczynski este surprinzător.

Proaspăt reales în funcţia de lider al Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski spune că vrea să "împiedice dezintegrarea Uniunii europene". Surprinzător din partea cuiva considerat mai degrabă eurosceptic. In plus, acest mesaj vine după ce zilele trecute acelaşi înalt responsabil polonez cerea un nou referendum ca să permită Marii Britanii să rămână în UE.

Kaczynski a profitat de tribuna oferită de congresul partidului său pentru a critica şi propunerea Franţei de a accelera procesul de ieşire a Regatului unit din UE. "Nu trebuie să ne lăsăm bătuţi, nu trebuie să-i lăsăm pe cei mai puternci să facă ce vor. Atitudinea lor, arogantă şi isterică, va duce la dezintegrarea UE" a spus fostul prim ministru naţionalist şi conservator polonez.

Analiştii explică bruscul interes al lui Jaroslaw Kaczynski pentru soarta UE. Varşovia are interes ca aceasta să supravieţuiască având în vedere că ţara primeşte cele mai importante fonduri europene: 106 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Nu-i de mirare că 81% dintre polonezi se arată ataşaţi de UE, nu vor să iasă din grupul celor 28.

 
Euroscepticul naţionalist Jaroslaw Kaczynski trage semnalul de alarmă