Haos la porţile Turciei, serie de atentate în interior

attentat_turquie_istanbul_aeroport_foule_0.jpg

28 iunie 2016, sute de persoane parasind în fuga aeroportul Atatürk de la Istanbul dupa atentat
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Turcia a fost din un nou ţinta unui atac terorist, dar prin locul în care s-a produs, terminalul internaţional al aeroportului Atatürk de la Istanbul, întreaga lume este vizată. Printre victime figurează călători provenind din China, Iran, Arabia Saudită, Iordania, Tunisia, Ucraina, Uzbekistan… La ora la care difuzăm aceste comentarii bilanţul este de 41 de morţi şi 239 de răniţi, printre răniţi figurînd şi francezi. Umbra jihadismului planează asupra acestui nou atentat.

Un alt atentat monstruos dintr-o întreagă serie cu care este confruntată în ultimul timp Turcia. Unele au fost comise de rebelii kurzi faţă de care regimul de la Ankara a adoptat o politică bazată doar pe confruntare armată, după ce multă vreme a sperat într-o soluţie negociată. Cele mai multe atentate din ultimile 12 luni sunt însă opera unor jihadişti faţă de care Ankara s-a arătat multă vreme laxistă, scrie în context presa franceză.

In prezent imaginile înregistrate de camerele de luat vederi ale aeoportului sunt analizate minuţios iar modul de operare al teroriştilor sinucigaşi este cunoscut. Oroarea, panica şi barbaria şi-a dat mîna în contextul acestui episod pe care un martor ocular l-a numit şi "suprarealist". Este vorba de un leton care povesteşte pentru Agenţia France Presse cum era ascuns împreună cu alte persoane dar urmărea în direct pe un telefon mobil ceea ce se întîmpla la numai 200 de metri de el. Atacul de Istanbul aminteşte de alte atentate cum a fost cel de la aeroportul din Bruxelles şi cel de pe 13 noiembrie de la Paris. Ceea ce vor de fapt jihadiştii este o publicitate planetară, să fie eventual filmaţi şi văzuţi de cît mai multă lume. Iar faptul că aeroportul de la Istanbul poartă numele lui Atatürk, cel care a creat statul laic turc, a contat probabil în strategia teroriştilor, mari "amatori de simboluri".

Cotidianul Le Monde semnalează faptul că Turcia a fost, în ultimii ani, o zonă de tranzit pentru jihadiştii din lumea întreagă în drum spre Siria. Un mod de a spune că în prezent autorităţile se regăsesc cu "celule jihadiste" şi reţele jihadiste pe teritoriul ei. Canalul de televiziune franco-german Arte a difuzat un lung reportaj despre oraşele turce de la graniţa cu Siria unde s-au masat sute de mii de refugiaţi sirieni, cu mulţi islamişti radicali printre ei. In unele cartiere islamiştii radicali par chiar să exercite un control tot mai strîns asupra populaţiei, în absenţa oricărei reacţii a autorităţilor turce, armată sau poliţie.

Noul atentat comis la Istanbul, în partea europeană a Turciei deci, amplifică sentimentul că haosul din Siria începe să aibă efecte pe teritoriul turc, în ciuda politicii tot mai ofensive împotriva terorismului adoptată de Ankara. Unul dintre primele victime ale atacurilor comise în Turcia fiind turismul. In luna aprilie a acestui an Turcia a înregistrat un număr de turişti cu 30 la sută la mai mic decît în aceeaşi perioadă a anului trecut.

De semnalat în acest context, ca un element pozitiv, reluarea relaţiilor "normale" dintre Rusia şi Turcia, după incidentul de pe 24 noiembrie anul trecut cînd un avion de vînătoare rus operînd în Siria a fost doborît de aviaţia turcă. Recept Tayyip Erdogan şi-a cerut scuze pentru cele petrecute şi pagina a fost întoarsă, Vladimir Putin a acceptat scuzele, deşi obiectivele celor două ţări în Siria nu sunt comune, cu excepţia luptei împotriva terorismului.