Chile: o lege pentru protejarea copiilor de flagelul obezităţii

91760408_0.jpg

Obezitatea infantila, flagel mondial
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Chile a intrat în vigoare începînd de astăzi o lege destinată să-i protejeze pe copii de o industrie alimentară fără scrupule aflată la originea obezităţii infantile galopantă din această ţară. Unele produse care conţin exces de grăsimi şi zahăr vor fi pur şi simplu interzise.

Ceea ce au decis autorităţile de la Santiago de Chile mi se pare un bun model de urmat. Pregătirea acestei legi a durat cinci ani, iar industria alimentară va dispune de patru ani pentru a se adapta noilor prevederi. De fapt, statul Chile se dotează cu un arsenal legislativ destinat să-i protejeze pe copii, deveniţi în multe ţări primele victime ale stratagemelor utilizate de multe firme pentru a-i face dependenţi de anumite produse. Faimosul "Kinder surprise", de exemplu, va fi total interzis. La fel ca şi cutia "Happy meal" produsă de McDonald’s cu o jucărie în interior.

De notat că în Statele Unite a fost interzisă încă din 1938 asocierea unui produs alimentar cu orice altă substanţă sau marfă (cum ar fi jucăriile). Statisticile arată că în Chile, ţară considerată ca un model de creştere economică în America latină, diabetul a crescut în proporţie de 80 la sută iar o treime dintre copiii avînd sub şase ani sunt supraponderali.

Totul a fost deci reglementat în mod strict, de la informaţiile furnizate pe etichete pînă la controlul alimentelor utilizate în cantinele şcolare. In jur de 8000 de alimente considerate nocive vor trebui să fie vîndute cu noi ambalaje, de natură să informeze corect publicul în legătură că ceea ce conţin. Publicitatea cu produse nefaste va fi şi ea interzisă în programele destinate copiilor, iar de pe ambalaje vor dispare toate elementele de natură să le atragă atenţia copiilor, cum ar fi desenele sau autocolantele.

Agenţia France Presse îl citează pe un specialist chilian care se revoltă împotriva băuturilor îndulcite, el denunţă de fapt "coca-colonizarea lumii". Este interesant de constatat că în 1970 statul Chile era confruntat cu malnutriţia infantilă, pentru ca 45 de ani mai tîrziu excesul de alimente şi mai ales de grăsimi şi de zahăr să devină inamicul numărul unu al copiilor. Industria alimentară este însă, prin practicile ei, un domeniu care ar trebui supravegheat pe plan mondial, pentru că obezitatea este un flagel care afectează şi ţările lumii a treia, cu un accent special în Africa. Protejarea copiilor în faţa acestui act de agresiune care este iresponsabilitatea industriei alimentare ar trebui să devină o cauză mondială mediatizată zilnic.