Brexit: ce lecţie pentru mecanismul democraţiei?

2016-02-12t140457z_1755451673_lr2ec2c133yms_rtrmadp_3_britain-eu-poll_0.jpg

Va trebui regîndit mecanismul referendumurilor?
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Cînd un popor se exprimă în mod democratic, voinţa majorităţii devine lege. Imposibil deci de contestat dorinţa britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană. In prezent, lucrul cel mai bun pe care îl au de făcut europenii este să tragă învăţămintele care se cuvin din acest episod dramatic pentru viitorul construcţiei europene, şi să se gîndească chiar şi la faptul dacă principiul 50 + 1 este compatibil cu marile mize ale vieţii democratice.

Britanicii au spus NU rămînerii în Europa pe fondul unor diviziuni profunde care conţin şi ele un mesaj extrem de critic la adresa construcţiei europene. Londra şi alte mari oraşe au votat pentru menţinerea în Uniune, suburbiile şi regiunile rurale au votat împotrivă. Tinerii sunt, în majoritatea lor, pro-europeni, categoriile mai vîrstnice sunt, pe ansamblu, sceptice. Cei cu o bună pregătire profesională, deţinătorii de multe diplome, au votat masiv pentru "remain", cei cu mai puţină pregătire universitară au optat pentru "leave". Toate aceste fracturi sunt mesaje care se cer auzite pentru că ele nu sunt tipic britanice, ele se regăsesc de fapt şi în celalalte 27 de ţări ale Uniunii Europene. 

In prezent, peste trei milioane de britanici au semnat o petiţie cerînd un nou vot, ceea ce nu poate fi acceptabil în viitorul imediat, instituţional vorbind. Dar ca filozofie a sistemului democratic această petiţie are un sens. Deseori diverşi politologi, sau filozofi, sau observatori ai mecanismului democratic au afirmat că în cazul unor decizii avînd o importanţă imensă  pentru viitorul unui popor, regula simplă a majorităţii de tip 50 + 1, nu este suficientă. In astfel de cazuri, arata de exemplu politologul Jacques Attali într-un articol din revista l’EXPRESS, ar trebui cel puţin voturile a 60 la sută din electorat pentru validarea rezultatului.

Poate că acest referendum îi va incita pe europeni să reflecteze şi la noi reguli democratice pentru viitor. Există un sentiment general acum că mecanismul de vot pus în mişcare în Marea Britanie a fost prea superficial. Altfel spus uşor de manipulat de indivizi iresponsabili sau cinici, sau de iluminaţi avizi de afirmare cu orice preţ. Democraţia a fost de fapt întotdeauna fragilă în faţa acestor factori iraţionali ţinînd de pulsiuni greu de contracarat, de unde şi rezultatul referendumului din Marea Britanie, surprinzător în primul rînd pentru cei care au votat "leave".