Manifestaţie în Franţa (a zecea în ultimele patru luni) împotriva noului cod al muncii

rennes-2705_0.jpg

O manifestatie precedenta în Franta împotriva noii legi a muncii
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, sindicatele  care se  opun noii legi a muncii manifestează din nou, joi 23 iunie, într-un context social tensionat şi pe fond de ameninţare teroristă. Iniţial guvernul a interzis această manifestaţie, a zecea de la începutul lunii martie, dar ulterior a revenit asupra interdicţiei.

Guvernul a dat înapoi după ce iniţial a spus cu fermitate NU. Ar fi fost o premieră absolută, din 1962 încoace, dacă autorităţile franceze ar fi interzis manifestaţia. Negocierile cu sindicatele au fost lungi şi complicate. Guvernul a propus la un moment dat o manifestaţie statică, în jurul Pieţii Naţiunii, ceea ce ar fi permis forţelor de ordine să menţină cu mai multă uşurinţă securitatea. Sindicatele nu concep însă un astfel de tip de protest "încadrat", ele ţin la ideea de cortegiu în mişcare…

Au fost apoi analizate diverse trasee în funcţie de anumite criterii securitare. Pînă la urmă a fost aleasă zona Arsenalului de lîngă Piaţa Bastiliei, unde manifestanţii se vor putea exprima parcurgînd un itinerar de un kilomtru şi jumătate. Pentru sindicate, faptul că au reuşit să "smulgă" această autorizaţie reprezintă "o victorie". Executivul însă nu are de cîştigat la nivelul imaginii, de altfel de multă vreme opoziţia îi reproşează că dă înapoi sistematic. Fostul prim ministru de dreapta François Fillon declară în presă că Franţa "nu are pe nimeni în fruntea statului". El deplînge lipsa de autoritate a executivului atît în privinţa luptei anti-teroriste cît şi în ce priveşte opoziţia faţă de noua lege a muncii.

Guvernul a ţinut să precizeze că interdicţia iniţială a manifestaţiei nu avea motive politice ci strict securitare, într-un moment marcat şi de violenţele din cadrul campionatului european de fotbal. Imposibil să nu remarcăm însă faptul că în timp ce Europa se clatină şi britanicii votează dacă să rămînă sau nu în ea, majoritatea sindicatelor franceze sunt preocupate de pierderea unor privilegii. Noua lege a muncii era destinată să creeze mai multă flexibilitate pe piaţa muncii şi deci să reducă şomajul. Greu de spus cine ar putea duce la bun sfîrşit o astfel de reformă în Franţa dacă stînga însăşi, votată de cei care manifestează astăzi, nu reuşeşte să o impună.