Asociaţia Rhône-Roumanie, o vitrină culturală a României la Lyon

Asociaţia Rhône-Roumanie este una dintre cele mai vechi asociaţii franco-române încă în activitate. Creată la Lyon în 1993, asociaţia este prezidată de Carole Joubert-Cuciureanu. Din 2011, vice-preşedintele Rhône-Roumanie este Ovidiu Vasuţiu. Tânărul braşovean – are 35 de ani – sosit în Franţa ca student în 1999, ne reaminteşte care sunt obiectivele asociaţiei.

Ovidiu Vasuţiu : « Asociaţia Rhône-Roumanie a fost creată în 1993 de nişte francezi pasionaţi de România, scopul ei fiind de a promova cultura română în Franţa. 23 de ani mai târziu, asociaţia mai există, a devenit între timp una franco-română, deci cu membrii atât francezi cât şi români. Continuăm în acelaşi spirit ca la începuturi, adică promovăm cultura română la Lyon şi francofonia în România. »

Vasile Damian : Concret, ce acţiuni faceţi ?

OV : « Incercăm, pe lângă acţiunile culturale, să dezvoltăm şi relaţiile între francezi şi români ca şi relaţiile între românii care trăiesc la Lyon şi în regiunea oraşului – vreo 20 de mii. Sunt foarte mulţi studenţi români care sunt aici, fie la Universitate fie în diferitele şcoli din Lyon dar şi la Grenoble (localitate aflată nu foarte departe, la circa 100 km). De aceea mulţi dintre românii de aici sunt ingineri, medici sau profesori. »

« Printre acţiunile pe care le facem, menţionez că în fieCare an prezentăm o seară de cinema românesc în parteneriat cu o sală de cinema din oraş. Am avut însă şi spectacole de muzică folclorică, expoziţii de pictură sau de fotografie. Colaborăm îndeaproape şi cu Consulatul României din Lyon, lucru care ne permite să promovăm şi mai mult ţara noastră. »

« Pe partea convivială şi legătura dintre comunitate şi francezi, organizăm anual o întâlnire de întâi decembrie, ziua naţională, şi o alta de mărţişor, zi în care, după cum ştiţi, oferim doamnelor şi domnişoarelor, mărţişoare adevărate venite din România. »

« La toamnă, cu ocazia noului an şcolar, organizăm un mare eveniment care să le permită tinerilor români care vin la studii la Lyon să ne întâlnească şi să ştie că nu sunt singuri şi că pot conta pe noi. »

VD : Care este imaginea României şi a românilor la Lyon ?

OV : « România din păcate este o ţară puţin cunoscută şi când este cunoscută, e cunoscută din motive negative. De aceea noi am şi fost şi mai motivaţi să propunem activităţi culturale pentru a promova România. Astfel arătăm şi altceva decât ceeace arată presa care se interesează numai de senzaţional sau de ştirile negative. Amalgamul care s-a făcut în trecut, începe să devină tot mai nesemnificativ. Francezii ştiu acum că şi România, ca şi Franţa, are problemele ei sociale şi că imaginea României nu poate fi redusă la dificultăţile unei părţi a populaţiei de etnie romă. »

VD : Ce relaţii întreţineţi cu autorităţile locale, cum vă înţelegeţi cu ele ?

OV : « Cu autorităţile franceze întreţinem relaţii foarte bune, asociaţia are 23 de ani deci responsabilii din Lyon ne cunosc bine. Pe de altă parte, consulatul a contribuit foarte mult pentru ca România să fie mai bine cunoscută iar autorităţile franceze sunt foarte sensibilizate de diversele activităţi legate de România. »

 
Asociaţia Rhône-Roumanie, o vitrină culturală a României la Lyon