Stadionul POL din Lyon, cel mai « conectat » din Europa

stadion_lyon.jpg

Stadionul POL din Lyon pe care se va juca pe 19 iunie meciul România-Albania, este cel mai "conectat" din Europa
Stadionul POL din Lyon pe care se va juca pe 19 iunie meciul România-Albania, este cel mai "conectat" din Europa
Image source: 
REUTERS/Robert Pratta

In această seară România întâlneşte Albania într-un meci decisiv pentru calificarea în optimile de finală ale lui Euro 2016. Arena oraşului francez, botezată POL – Parc Olympique Lyonnais – după numele echipei gazdă, a fost inaugurată în urmă cu doar 6 luni.

Parc Olympique Lyonnais este singurul stadion privat din Franţa. Inaugurat în ianuarie anul acesta, amplasat la Décines-Charpieu, localitate la 10 kilometrii est de Lyon, POL cum i se spune pe scurt, a fost creat la iniţiativa omului de afaceri Jean-Michel Aulas, patronul clubului de fotbal Olympique Lyonnais. Aproape 60 de mii de spectatori pot lua loc în tribune. Există circa 6 mii de locuri VIP în cele 105 loje ale stadionului. Construcţia totală a costat în jur de 450 de milioane de euro.

Arena a fost proiectată de cabinetul britanic de arhitectură Populous, cel care a desenat şi stadionul londonez Wembley, şi a fost realizată de firma de construcţii Vinci. Rezultatul este uluitor : POL este un stadion durabil – produce mai multă energie decât consumă, are o aerisire naturală, apele pluviale sunt reutilizate pentru stropirea peluzei, etc. In plus, POL este o arenă « high-tech », e cea mai conectată arenă din Europa, un adevărat concentrat de înaltă tehnologie : permite 20 de mii de conexiuni wifi simultane, pune la dispoziţie 500 de borne de acces şi aproape 370 de ecrane IPTV.

POL propune spectatorilor şi fanilor o largă paletă de aşa-zise « smart services ». In parteneriat cu Orange şi Microsoft, s-a creat o aplicaţie pentru telefoanele inteligente botezată “Parc OL”. Utilizatorii pot comanda printre altele masa direct la locul din tribună, plata se face direct pe internet, aplicaţia permite replay video ale acţiunilor la ralenti, etc.

La adăpost de ploaie şi de soare, spectatorii sunt cât se poate de aproape de jucători. Peluza este hibridă, adică jumătate naturală, jumătate sintetică, combinaţie ce permite menţinerea ei în condiţii cât bune chiar şi după mai multe meciuri consecutive.