Ambiţioasa Românie, gata să-i frustreze pe francezi?

fotbal.jpg

Francezul Florent Malouda, pe 9 octombrie 2010 pe Stade de France, în duel cu Cristian Sàpunaru, fundas în echipa României
Francezul Florent Malouda, pe 9 octombrie 2010 pe Stade de France, în duel cu Cristian Sàpunaru, fundas în echipa României
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO BORIS HORVAT BORIS HORVAT/AFP

De astăzi seară şi timp de o lună, Franţa devine terenul de joc al europenilor. 24 de echipe de fotbal se înfruntă în cadrul lui Euro 2016 până pe 10 iulie. Spectatorii şi amatorii balonului rotund nu vor avea ocazia doar să meargă pe stadioane; ei vor putea descoperi şi cele 10 oraşe-gazdă ale competiţiei. In cele ce urmează vă propun să trecem în revistă ultimele titluri şi comentarii ale presei franceze, un accent fiind pus pe meciul de deschidere Franţa-Romania de pe Stade de France.

L'Equipe, principalul ziar sportiv din Franţa, schiţează în paginile sale "scenariul ideal pentru echipa gazdă. O ficţiune inspirată însă de fapte reale" spune cotidianul. Iată cum ar suna pe scurt partida: "stresaţi de eveniment şi confruntaţi cu o apărare română vajnică, albaştrii nu reuşesc să-l pună în dificultate pe portarul tricolor în prima jumătate de oră. Scorul nu este deschis decât în minutul 35 de Olivier Giroud. Urmează lungi minute de dominaţie franceză dar fără vreun gol nou până când în minutul 73 Stanciu e faultat în careul advers. Penaltyul e însă apărat de Lloris. 5 minute mai târziu, francezii marchează un al doilea gol prin Antoine Griezmann. A treia şi ultimă realizare franceză se face în timpii adiţionali şi Anthony Martial este cel care fixează tabela de scor la 3-0 pentru ţara-gazdă". Iată deci scenariul imaginat de L'Equipe pentru astăzi seară. Ziarul sportiv de referinţă notează totuşi că "soliditatea apărării franceze mai dă de dorit". De partea românilor, L'Equipe constată că naţionala lor se sprijină pe "patru stâlpi, patru jucători din apărare: portarul Ciprian Tătăruşanu, Răzvan Raţ, Vlad Chiricheş şi Dragoş Grigore".

O victorie a României ar fi o adevărată surpriză

Răzvan Raţ, pentru că a venit vorba despre el, "vrea să-i stopeze pe francezi", ne anunţă situl oficial UEFA. "Echipa de azi a Franţei este mai puţin competitivă decât cea pe care am întâlnit-o în primul meu meci cu Franţa acum 14 ani. Statisticile nu înseamnă nimic chiar dacă pe hârtie francezii sunt superiori. O victorie a României ar fi o adevărată surpriză dar pe teren orice se poate întâmpla. Fiecare meci e o sfidare dar cea mai mare rămâne clar meciul de deschidere cu Franţa, ţara-gazdă a competiţiei. In cele din urmă România nu are nimic de pierdut dar Franţa totul" spune fundaşul român în interviul pentru UEFA.

Le Monde, ziar de seară, acordă şi el un spaţiu larg meciului de deschidere şi pariază pe o echipă a Franţei în ofensivă. "Formaţia lui Didier Deschamps are tendinţa să meargă înainte, pe de o parte graţie calităţii atacanţilor ei şi pe de altă parte pentru că are o apărare fragilă. In fine, albaştrii au misiunea şi de a lansa acest Euro pe care cu toţii îl doresc festiv dar ţinând cont de contextul foarte complicat, jucătorii francezi vor trebuie să joace foarte foarte mult ca să-şi atingă obiectivul". Despre români, cotidianul francez nu face multe comentarii cu excepţia unuia, uşor deplasat. Amintind că prenumele căpitanului naţionalei este Vlad, Le Monde constată că "acest prenume îi dă o autoritate inexplicabilă", aluzie probabil la Vlad Tepeş.

Ambiţioasa Românie este gata să-i frustreze pe francezi

Colegii de la radioul Europe 1 se întreabă dacă "francezilor trebuie să le fie frică de români? Pentru moment, gazdele au dovedit că nu ştiu nimic despre adversarii lor de astăzi seară: nici măcar un nume de jucător român nu a ştiut să zică atacantul francez André-Pierre Gignac! E adevărat", continuă ziaristul francez, că "suntem departe de vremurile în care Hagi, Răducioiu şi Belodedici zburdau pe gazoanele europene în anii '90".

"A câştiga meciul de deschidere este orice dar nu o formalitate" avertizează încă din titlu ziarul Le Figaro. Cotidian conservator care ne spune că "ambiţioasa Românie este gata să-i frustreze pe francezi". In fine, Le Journal du Dimanche a cerut la 75 de personalităţi să facă un pronostic pentru meciul de azi. Printre cei interogaţi se numără mulţi sportivi - nu doar fotbalişti - dar şi actori, umorişti, oameni de televiziune, scriitori, chiar şi un dirijor celebru şi, evident, o serie de responsabili politici. Verdictul acestui sondaj - deloc reprezentativ - este fără drept de apel: 74 din 75 dau Franţa învigătoare cu scorurile cele mai frecvente 3-0, 2-0 şi 2-1. Un singur respondent dă meci nul dar nu ne miră întrucât e vorba de Vladimir Cosma, celebru compozitor francez de origine română

Presa franceză se îngrijorează şi de felul în care vor ajunge spectatorii astăzi seară pe stadion ţinând cont de faptul că mişcarea de grevă de la căile ferate i-ar putea bloca pe suporteri. Din cei 80 de mii de spectatori aşteptaţi pe Stade de France, SNCF estimează că 50 de mii vor lua transportul în comun. Direcţia căilor ferate şi autorităţile franceze au promis că vor face totul pentru a facilita sosirea la stadion a fanilor, inclusiv rechiziţionând personalul.

 
Ambiţioasa Românie, gata să-i frustreze pe francezi?