Fraţii Luc si Jean-Pierre Dardenne şi Brillante Mendoza în competiţie miercuri ; Cristian Mungiu intră joi cu Bacalaureat

lafilleinconnue.jpg

Actrita Adèle Haenel în filmul "La fille inconnue" al fratilor Luc si Jean-Pierre Dardenne
Actrita Adèle Haenel în filmul "La fille inconnue" al fratilor Luc si Jean-Pierre Dardenne

Festivalul de la Cannes, ediţia a 69-a, a ajuns la ziua a 8-a. Duminică seara vom şti cui i-a fost decernată mult-râvnita Palme d’or. Pentru moment, printre favoriţi figurează « Sieranevada » a lui Cristi Puiu. Mâine, joi, este prezentat în competiţia « mare » un al doilea film românesc, « Bacalaureat » de Cristian Mungiu, déjà laureat pe Croazetă cu distincţia supremă în 2007. In aşteptarea zilei de joi şi a cricitilor pentru noua peliculă a lui Mungiu, să trecem în revistă filmele prezentate miercuri în cursa pentru La Palme d’or.

“La fille inconnue” – “Fata necunoscută” – este primul film prezentat miercuri în competiţia pentru La Palme d’or. Pelicula este semnată de fraţii belgieni Luc şi Jean-Pierre Dardenne. Cei doi regizori – care se consideră « una şi aceeaşi persoană » - cel puţin aşa au declarat la conferinţa de presă – fraţii Dardenne deci sunt nişte obişnuiţi ai Croazetei. Ei fac dealtfel parte din « clubul » restrâns al celor care au plecat de două ori déjà de aici cu La Palme d’or sub braţ.

Femeile sunt viitorul bărbaţilor

In « La fille inconnue », fraţii Dardenne pun în scenă o doctoriţă care are mustrări de conştiinţă că a ajutorat o tânără fată găsità moartă. Intr-un interviu acordat colegilor noştri de la ziarul Le Figaro, Luc şi Jean-Pierre Dardenne spun că noua lor peliculă este o « istorie morală individuală dar şi un diagnostic al lumii sociale, al societăţii în care tràim ». Intrebaţi de ce în ultimele lor trei filme personajele principale sunt femei, belgienii răspund deîndată : « Pentru cà noi credem sincer că femeile sunt viitorul bàărbaţilor. In filmele noastre, femeile sunt personaje care se simt responsabile, sunt libere şi fac ca lucrurile să avanseze”. In fine, o ultimă informaţie despre această peliculă : adepţi ai noilor tehnologii, fraţii Dardenne au filmat « La fille inconnue » în regiunea oraşului Liège cu o cameră digitală compactă de tip Alexa Mini.

« Ma’ Rosa » evocă viaţa unor comersanţi care fac şi trafic cu droguri

Al doilea film în competiţie miercuri a fost “Ma’ Rosa” al filipinezului Brillante Mendoza. Premiat déjà la Cannes pentru regie în 2009, Mendoza e considerat un lider al noului val cinematografic filipinez pe care-l reprezintă dealtfel în mai toate festivalurile internaţionale. Nu-i de mirare că regizorul a fost premiat déjà la Locarno, Marrakech şi Veneţia cu diverse premii. In actuala peliculă, « Ma’ Rosa », Mendoza evocă viaţa unor comersanţi care fac şi trafic cu droguri, cu meta-amfetamine.

“Sieranevada” lui Cristi Puiu continuă să fie favorită pentru La Palme d’or

Să mai spunem în încheierea acestei cronici că în aşteptarea proiecţiei în competiţie, joi, a filmului “Bacalaureat” al lui Cristian Mungiu, pelicula “Sieranevada” a lui Cristi Puiu, proiectată déjà acum o sàptàmânà aici la Cannes, continuă să facă figură de favorită pentru La Palme d’or. In clasamentul editat zilnic de revista specializată Screen International, “Sieranevada” are mai departe nota cea mai bună în rândul criticilor după 13 filme déjà prezentate din 21. Un critic de film, care a văzut şi “Bacalaureat” în avampremieră la Paris, îmi spunea că în aceste condiţii “e puţin probabil ca românii să nu plece anul acesta de la Cannes cu cel puţin un premiu important ». Verdictul, duminică seara.

Fraţii Dardenne şi Mendoza în competiţie miercuri ; Mungiu intră joi cu Bacalaureat