Vizită-fulger delicată a ministrului francez de externe în Orientul Apropiat

ayrault.jpg

Premierul israelian Beniamin Netaniahu si ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault pe 15 mai 2016 la Ierusalim
Premierul israelian Beniamin Netaniahu si ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault pe 15 mai 2016 la Ierusalim
Image source: 
REUTERS/ MENAHEM KAHANA

Jean-Marc Ayrault, şeful diplomaţiei franceze, a efectuat o vizită-fulger duminică în Orientul Apropiat şi Mijlociu. Ministrul francez s-a întâlnit cu premierul israelian Beniamin Netaniahu şi cu preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmud Abbas în faţa cărora a încercat să promoveze iniţiativa de pace a Franţei.

Franţa vrea să organizeze la Paris la toamnă o reuniune internaţională menită să relanseze procesul de pace israeliano-palestinian, în punctul mort de mai bine de doi ani. In acest sens, pe 30 mai are loc în capitala Franţei o întâlnire pregătitoare.

Jean-Marc Ayrault ştia că israelienii se opun din principiu acestei idei. La Ierusalim ministrul francez a fost însă acuzat de "imparţialitate" de premierul Beniamin Netaniahu. Ca să-şi justifice atacul, acesta i-a reproşat oaspetelui său un vot francez la Unesco unde s-a adoptat recent o rezoluţie care nu recunoaşte, în opinia Israelului, legătura istorică dintre evrei şi Muntele Templului aflat la Ierusalim. Ayrault a declarat că "nu vrea să comenteze cutare sau cutare cuvânt". Totodată însă şeful diplomaţiei franceze a estimat că "dacă vrem ca ideile Daech să nu se propage şi mai mult în regiune, trebuie făcut ceva. Franţa este dezinteresată dar vrea să-şi asume responsabilităţile şi să întindă mâna părţilor" a mai spus Ayrault.

Reuniunea din 30 mai ar urma să se ţină la nivel ministerial şi să reunească membrii Cvartetului - SUA, ONU, UE şi Rusia -, principalii membri ai Ligii Arabe plus alte state interesate de subiect. Cu această ocazie Franţa vrea să implementeze o serie de grupuri de lucru axate pe principalele subiecte: dezvoltare economică, securitate, etc. Cele două părţi implicate în conflict nu ar fi invitate la masa discuţiilor decât într-o a doua etapă, la o conferinţă la nivel de şefi de stat şi de guvern care ar putea avea loc la toamnă la Paris.

Vizită-fulger delicată a ministrului francez de externe în Orientul Apropiat