Critici extrem de pozitive pentru « Sieranevada », filmul lui Cristi Puiu în competiţie la Cannes

sierra-nevada-puiu.jpg

Scenà din "Sieranevada", filmul lui Cristi Puiu în competitie la Cannes
Scenà din "Sieranevada", filmul lui Cristi Puiu în competitie la Cannes

In această primă zi de competiţie oficială la Festivalul de la Cannes, a intrat în cursa pentru marele premiu La Palme d’or şi prima peliculă românească, « Sieranevada » în regia lui Cristi Puiu, « copilul rebel al cinemaului românesc » cum îl descrie ziarul Le Monde. Un film care i-a impresionat enorm pe critici.

Criticul de la Le Monde şi-a intitulat cronica : « Sieranevada : balet domestic în aşteptarea popii ». Mai departe, ziaristul francez continuă : « La prima vedere, prin scenariul său, prin secvenţele sale lungi, prin conversaţiile homerice aproape de absurd, prin felul foarte prozaic de aborda chestiunea, « Sieranevada » se înscrie, se identifică clar, cu cinemaul de autor din România. Dar filmul nu se reduce doar la asta. Puiu încearcă să redea un timp cvasi-real, povestea are loc într-o singură şi lungă retranscriere – aproape 3 ore de peliculă. Cineastul, prin această revelaţie lentă, nu face în fapt decât să cartografieze sentimentele şi resentimentele care leagă indivizii de colectivitate. « Sieranevada » ne vorbeşte despre toate cele care ne « traversează » familiile după 11 septembrie 2001 : complotismul, tradiţionalismul, xenofobia, prejudecăţile, habotnicia, şamd. Fiecare, în acest balet dezordonat, în această simfonie a mişcărilor, ce are loc într-un spaţiu închis, un simplu apartament, îsi caută adevărul » conchide Le Monde cronica despre filmul lui Cristi Puiu.

France Inter, radio public francez, e de părere că « Sieranevada » « are ceva foarte familiar. Intr-un univers complet închis, Puiu ne întinde o oglindă bine informată, care ne arată toate calităţile şi defectele noastre. Cineastul are o formidabilă capacitate de a capta un aer de criză : criză a credinţei, criză a cuplului, criză de ficat, criză de familie. Din toate aceste crize iese un câstigător uriaş : cinematograful » mai notează criticul de la France Inter.

Cristi Puiu impresionează prin arta de a orchestra o întâlnire de familie

Cotidianul 20 minutes ne explică « de ce i-a plăcut foarte mult filmul « Sieranevada » : atmosfera este explozivă, cele aproape 3 ore de dispute familiale filmate în planuri lungi se apreciază şi mai uşor când eşti încă bine dispus », aluzie la faptul că filmul e prezentat la începutul competiţiei. « « Sieranevada » impresionează prin arta de a orchestra o întâlnire de familie. Ce sens al punerii în scenă cu aceste lungi mişcări ale camerei într-un spaţiu atât de mic » mai scrie comentatorul francez.

Ecran Large, publicaţie specializată în cinematografie, descrie un « film de factură foarte clasică ce reuşeşte totuşi să-i captiveze pe spectatori de-a lungul celor trei ore de proiecţie. Ambiţios dar pe alocuri cam lung, « Sieranevada » e un lungmetraj care-i va interesa pe cei care merg la filme şi ca să citească între rânduri. Istoria povestită de Puiu evocă numeroase evenimente politice care explică de ce România a devenit ceeace este astăzi : o ţară sfâşâiată între un comunism înrădăcinat, o religiozitate endemică şi un liberalism de tip american. In concluzie, e un film bun rezervat însă mai degrabă cinefililor » conchide Ecran Large.

Cannes demarează în trombă cu impresionantul « Sieranevada »

In fine, eseistul Eric Naulleau, critic de film în timpul liber, a postat pe Twitter următorul comentariu : « Primul film în competiţie la Cannes, Sieranevada este şi primul summit al cinemaului din acest an. La Criristi Puiu, chiar şi uşile au talent ». Cunoscutul critic de cinema Thierry Chèze, scrie de partea sa că această ediţie de la Cannes « demarează în trombă cu impresionantul « Sieranevada » » în timp ce cronicara de la Le Journal du Dimanche, Stéphanie Belpêche se întreabă « cum de a putut Puiu să utilizeze spaţii atât de mici cu o virtuozitate atât de mare pentru o punere în scenă extraordinară ? »

 
"Sieranevada", filmul prezentat de Cristi Puiu la Cannes, primit cu critici extrem de pozitive