Washington: summit pe chestiuni nucleare, întîlnire bilaterală Hollande - Obama

2015-11-24t172704z_1536562889_tb3ebbo1cgu0j_rtrmadp_3_france-shooting-usa_0.jpg

François Hollande si Barack Obama pe 24 noiembrie 2015
Image source: 
credit foto: rfi.fr

La Washington, unde are loc un "summit" pe tema securităţii nucleare, participă în jur de 50 de state printre care România şi Franţa. Mai multe întîlniri bilaterale sunt prevăzute în acest context. Preşedintele francez François Hollande va discuta cu preşedintele Barack Obama în special despre lupta anti-teroristă şi despre dosarul sirian. 

Ultima întilnire dintre François Hollande şi Barack Obama a avut loc la Casa Albă anul trecut pe data de 24 noiembrie, deci imediat după atentatele de la Paris soldate cu 130 de morţi. Trebuie spus că Franţa aşteaptă o strategie mai clară din partea Americii în privinţa Siriei. Preşedintele François Hollande şi-a declarat în mai multe rînduri şi regretul că Statele Unite nu au intervenit în Libia în vara anului 2013, pentru a stabiliza situaţia. Barack Obama însă îi consideră responsabili pe europeni pentru haosul din Libia, ceea ce a şi declarat recent în publicaţia The Atlantic.

O altă reuniune este programată vineri la Washington cu participarea Statelor Unite, a Franţei, a Marii Britanii, a Chinei, a Rusiei şi a Germaniei, dar care rămîne deschisă şi altor ţări, pe tema acordului nuclear semnat cu Iranul, precum şi în privinţa luptei împotriva Organizaţiei statul islamic. La acest ultim capitol vor fi abordate chestiuni legate de ameninţarea teroristă globală, de combatanţii străini care se alătură jihadiştilor, de modul în care se finanţează reţelele teroriste precum şi de modul în care îşi organizează propaganda.

Din surse diplomatice se arată că preşedintele Barack Obama nu va avea la Washington nici o întîlnire bilaterală cu preşedintele turc Recep Tyyip Erdogan, ceea ce pune în lumină divergenţele profunde, în multe privinţe, dintre cele două ţări aliate. Operaţiunile militare ale Ankarei împotriva kurzilor au alimentat noi tensiuni în utimul timp, iar Washingtonul critică şi derivele autoritare, anti-democratice, ale regimului reprezentat de preşedintele turc.