Regimul sirian recucereşte oraşul antic Palmira

palmira.jpg

Fortele guvernamentale siriene pozeazà în fata cetàtii antice Palmira
Fortele guvernamentale siriene pozeazà în fata cetàtii antice Palmira
Image source: 
Maher AL MOUNES / AFP

Armata siriană, sprijinită de aliatul ei rus, a preluat duminică controlul complet al oraşului antic Palmira, ocupat de aproape un an de jihadiştii din Organizaţia stat islamic. O victorie simbolică dar şi strategică pentru regimul lui Bachar al-Assad.

« Armata controlează complet oraşul Palmira, inclusiv partea antică şi sectoarele rezidenţiale. Jihadiştii s-au retras. E o lovitură mortală pentru terorişti şi ea marchează începutul sfârşitului » spune într-un comunicat statul-major sirian. « Acum e treaba unităţilor de genişti să dezamorseze zecile de mine şi bombe presărate acolo de jihadişti înainte de plecarea lor » mai precizează militarii. Observatorul sirian al drepturilor omului afirmă de partea sa că « cel puţin 400 de jihadişti ar fi fost ucişi de la începutul ofensivei trupelor siriene. » Regimul ar fi pierdut circa 180 de soldaţi în luptele de la Palmira.

Armata sirianà, sprijinită de forţele speciale ruseşti şi combatanţii Hezbolahului libanez, lansase ofensiva de la Palmira pe 7 martie. Reluarea controlului acestui oraş antic, clasat în patrimoniul mondial Unesco, este cea mai importantă victorie de pus pe seama armatei siriene de când aceasta beneficiază de sprijinul aliatului ei rus. Recucerirea a fost salutată dealtfel de Vladimir Putin dar si de Ban ki-Moon, secretarul general ONU. « E vorba de prima mare înfrângere suferită de Daech » – acronimul arăbesc al grupului jihadist – spun militarii sirieni care precizează totuşi că islamiştii mai controlează vaste regiuni din Siria şi Irak. Dealtfel, potrivit aceloraşi surse, combatanţii jihadişti s-ar fi retras tocmai spre zonele aride şi pustii din nordul şi estul Siriei.

Analiştii compară această înfrângere simbolică de la Palmira cu cea de la Kobané, oras kurd de la graniţa cu Turcia de unde Organizaţia stat islamic a fost gonită anul trecut în ianuarie graţie şi unui sprijin al coaliţiei internaţionale condusă de SUA.

Regimul sirian recucereşte oraşul antic Palmira