Palmira a scăpat de jidahişti?

palmira.jpg

Armata sirianà se pozitioneazà în jurul orasului Palmira
Armata sirianà se pozitioneazà în jurul orasului Palmira
Image source: 
AFP/STR

Televiziunea publică siriană şi Observatorul sirian al drepturilor omului anunţă că armata guvernamentală siriană a intrat în Palmira, oraş antic controlat de aproape un an de organizaţia Stat Islamic. Luptele cu jihadiştii continuă însă, mai notează martorii de la faţa locului.

Bătălia pentru recucerirea cetăţii antice Palmira a debutat pe 7 martie, deci acum două săptămâni. Armata siriană a fost - şi este mai departe – sprijinită în această ofensivă de aviaţia rusă – ruşii şi-au retras trupele din Siria dar nu se spune nici câte erau şi nici nu se evocă aviaţia care oricum are o bază proprie în Siria. Participă activ la ofensivă şi combatanţi ai Hezbolahului libanez.

Organizaţia Stat Islamic ocupa Palmira din mai anul trecut. O cădere a oraşului în mâinile trupelor guvernamentale le-ar permite acestora apoi să avanseze spre guvernoratul Daïr az Zour aflat în estul ţării, spre frontiera cu Irakul, zonă şi ea sub control jihadist şi deci în care nu se aplică armistiţiul decretat pe 27 februarie de marile puteri, de rebelii sirieni şi de regim.

Inainte de sosirea trupelor siriene, membrii organizaţiei Stat Islamic au cerut populaţiei locale – încă circa 15 mii de locuitori dintr-un total de peste 100 de mii câţi erau la începutul războiului civil – să plece din centru. In retragerea lor, se pare că jihadiştii au presărat mai peste tot mine, de unde şi avansarea mai lentă a trupelor guvernamentale. Analiştii notează totuşi faptul că Organizaţia Stat Islamic a demonstrat déjà în trecut că este capabilă să abandoneze repede un oraş pe care-l consideră pierdut pentru a se redesfăşura apoi ca să-l hărţuie pe noul ocupant.

Reamintim că Palmira, poreclit « perla deşertului », e un oraş vechi de peste 2.000 de ani. Cetatea antică este înscrisă în patrimoniul mondial Unesco, lucru care nu i-a împiedicat pe jihadişti să distrugă o serie de construcţii şi comori arheologice precum celebrul arc de triumf de pe vremea romanilor, templele de la Bêl şi Baalşamin şi turnurile funerare ale cetăţii. Deasemenea jihadiştii îl omorâseră pe fostul director al sitului, Khaled Assaad, care era în vârstă de 82 de ani. Unesco denunţase încă de pe atunci « crime de război » actele comise de organizaţia stat islamic. Directorul antichităţilor şi muzeelor siriene a promis joi, deîndată ce a aflat vestea probabilei eliberări a oraşului, că monumentele distruse vor fi reconstruite sub supervizarea Unesco şi a altor organisme internaţionale.

Probabila revenire a oraşului Palmira sub control guvernamental demonstrează utilitatea şi eficacitatea intervenţiei ruse alături de sirieni. In urmă cu an, căderea Palmirei în mâinile jihadiştilor arătase limitele armatei lui Bachar al-Assad şi prezicea aproape şi căderea dictatorului de la Damasc. Un an mai târziu, graţiei sprijinului Moscovei, Assad se poate prezenta în poziţie de forţă, asta tocmai în momentul în care la Geneva se derulează cruciale negocieri intersiriene sub egida ONU.

Palmira a scăpat de jidahişti?