5 ani după revoluţie, ce se întâmplă în Libia ?

libia.jpg

Bàtàlia de la Sirta, 12 octombrie 2011
Bàtàlia de la Sirta, 12 octombrie 2011
Image source: 
John Cantlie/Getty Images

După săptămâni de incertitudini şi confuzie, Libia a anunţat că a format în fine un guvern de uniune naţională. Emisarul ONU pentru Libia, Martin Kobler, a cerut parlamentului bazat la Tobruk « să nu rateze această oportunitate unică » de a scoate ţara din haosul în care s-a afundat după căderea dictatorului Muammar Gadafi. Trebuie spus că Libia trăieşte de exact 5 ani un adevărat coşmar.

Libia e cufundată într-un haos total din 2011 încoace. In acel an, o rebeliune internă declanşată pe 15 februarie la Benghazi în estul ţării, sprijinită ulterior de o intervenţie militară franco-britanico-americană, avea să ducă la răsturnarea de la putere şi uciderea colonelui Muammar Gadafi. Războiul civil care s-a declanşat deîndată după aceea a opus – şi opune – o serie de grupuri armate rivale. Din 2014 încoace, două autorităţi îşi împart puterea. La Tripoli, capitală cucerită de miliţii rebele şi în parte islamiste, există un parlament nerecunoscut de nimeni dar sprijinit de Qatar şi Turcia. Autorităţile recunoscute pe plan internaţional s-au refugiat la Tobruk în estul ţării. Soluţia găsită acum – şi dorită de comunitatea internaţională -  aceea a unui guvern de uniune naţională, reuneşte aşadar oameni din ambele tabere rivale, de la Tripoli şi de la Tobruk. Mai rămâne acum doar ca parlamentul de la Tobruk, singurul recunoscut pe plan extern, să aprobe această echipă executivă.

Instabilitatea din Libia a favorizat implantarea jihadiştilor din Organizaţia stat islamic

Islamiştii au profitat de vidul de putere din Libia, de absenţa unui guvern central, pentru a se implanta şi cuceri chiar oraşul Sirta aflat la 450 de kilometrii est de capitala Tripoli. Un înalt responsabil american afirma zilele trecute că « aripa libiană a Organizaţiei stat islamic este principalul motiv de îngrijorare întrucât ea ameninţă şi Tunisia şi Egiptul ». Pentagonul a estimat recent că numărul de jihadişti s-a dublat în Libia pentru a ajunge la circa 5 mii de combatanţi în timp ce în Irak şi în Siria numărul lor diminuează. Serviciile secrete franceze avansează de partea lor o estimare « între 3 şi 5 mii de jihadişti ai Organizaţiei stat islamic prezenţi în Libia ». O dovadă că fosta ţară a lui Gadafi a devenit un adevărat pol de atracţie pentru islamiştii din lumea întreagă. Jihadişti care speră să pună mâna şi pe mana petrolieră din Libia.

« O Libie stabilizată este în interesul întregului Magreb dar şi a întregii Europe » spune de partea sa Martin Schulz, preşedintele Parlamentului european. Uniunea europeană şi NATO s-au declarat şi ele dispuse să ajute mai mult un eventual guvern de coaliţie libian. Bruxelles promite chiar 100 de milioane de euro pentru a ajuta noul guvern să se instaleze în timp ce Alianţa nord-atlantică e gata « să ajute la construirea unor instituţii de apărare » trimiţând în Libia formatori.

Marile puteri estimează că doar un guvern de uniune naţională poate constitui un interlocutor fiabil pentru a combate Organizaţia stat islamic dar şi pentru a stopa emigraţia clandestină africană spre Europa, emigraţie care adesea traversează Libia ca să treacă apoi Mediterana.

 
5 ani după revoluţie, ce se întâmplă în Libia ?