Julian Assange cere Suediei şi Marii Britanii « să aplice verdictul ONU »

assange.jpg

Videoconferinta lui Julian Assange, 5 februarie 2016
Videoconferinta lui Julian Assange, 5 februarie 2016
Image source: 
REUTERS/Neil Hall

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, refugiat de trei ani şi jumătate în ambasada Ecuadorului din Londra, trebuie să poată ieşi liber şi trebuie să fie în plus indemnizat. Iată concluzia la care a ajuns un comitet ONU format din 5 experţi. Intr-o videoconferinţă susţinută la miezul zilei, Assange a cerut britanicilor şi suedezilor să-l lase să iasă de acolo liber. O cerere respinsă deîndată atât de Londra cât şi de Stockholm.

« Sunt deţinut în această ţară – Regatul unit – fără să fiu învinuit de ceva de 5 ani şi jumătate din care 3 şi jumătate în ambasada Ecuadorului. Astăzi, această detenţie a fost declarată ilegală iar deciziile grupului de lucru ONU sunt constrângătoare. E deci de datoria Suediei şi a Marii Britanii să aplice această decizie » a declarat Julian Assange la conferinţa de presă care a urmat anunţului grupului de experţi.

Cu părul cărunt şi barbă albă, palid la faţă, Julian Assange, în vârstă de 44 de ani, a ţinut conferinţa de presă în incinta ambasadei ecuadoriene dar imaginile au fost retransmise pe un ecran uriaş. Vizibil încurajat de decizia grupului de experţi ONU, fondatorul WikiLeaks a estimat că acest lucru « este o victorie importantă pentru el » ci şă deci ar dori să iasă liber de acolo. Problema este că această opinie nu este împărtăşită de toată lumea.

Nici suedezii nici britanicii nu par dispuşi să-i facă cea mai mică concesie lui Julian Assange

« Respingem categoric afirmaţia potrivit căreia Julian Assange ar fi victima unei detenţii arbitrare » a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra. Considerându-l pe australian, acuzat de viol de o suedeză, ca pe un « fugitiv faţă de justiţie », ministrul britanic de externe Philip Hammond a estimat, exasperat, drept « ridicol » avizul ONU. Aceaşi reacţie negativă a venit şi de la Stockholm. Guvernul suedez a declarat că « nu este de acord cu decizia comitetului ONU ».

In aşteptarea unei situaţii mai clare, mai favorabile pentru el, Julian Assange s-a abţinut să iasă din ambasadă – aşa cum lăsese să se înţeleagă acum câteva zile. E adevărat că britanici au lăsat clar să se înţeleagă că-l vor aresta deîndată dacă pune piciorul pe trotuarul londonez.

Seful diplomaţiei din Ecuador - ţară care i-a acordat azil politic lui Assange şi găzduire diplomatică de 3 ani şi jumătate – a estimat că acesta este « victima unei persecuţii politice » şi că ar trebui să fie lăsat să circule liber.

In SUA Assange riscă pedeapsa cu moartea

In urma plângerii depuse de o sudeză, Julian Assange este urmărit în Suedia sub acuzaţia de viol. Acuzaţia evident contestată de respectivul. Magistraţii suedezi au emis contra lui un mandat de arestare european şi ar fi dorit să-l audieze în incinta ambasadei Ecuadorului. Fondatorul WikiLeaks refuză să fie extrădat spre Suedia întrucât se teme să nu fie trimis în America unde i s-ar putea intenta un proces pentru sutele de mii de documente militare şi telegrame diplomatice care au fost publicate de WikiLeaks în 2010. In caz că ar fi găsit vinovat de americani, el riscă pedeapsa capitală.

 
Julian Assange cere Suediei şi Marii Britanii « să aplice verdictul ONU »