« In Ucraina, corupţia e în vârful statului » (Le Monde)

min_eco_ucraine.jpg

Aivaras Abromavicius, ministrul ucrainean al Economiei, si-a dat demisia pe 3 februarie 2016
Aivaras Abromavicius, ministrul ucrainean al Economiei, si-a dat demisia pe 3 februarie 2016
Image source: 
REUTERS/Valentyn Ogirenko/Files

Ministrul ucrainean al Economiei, actor-cheie în combaterea corupţiei, şi-a dat miercuri demisia acuzând puterea de la Kiev că blochează reformele. La conferinţa de presă la care şi-a anunţat demisia, Aivaras Abromavicius a denunţat de asemenea tentativele de a i se impune în echipă dar şi în fruntea unor mari firme de stat, « persoane dubioase ». In urma acestei demisii surprinzătoare dar şi semn al unei grave crize politice la Kiev care-i îngrijorează pe occidentali, preşedintele Petro Poroşenko i-a convocat joi pentru discuţii pe ambasadorii grupului G7. Presa franceză comentează corupţia care a « contaminat » autorităţile din Ucraina.

Sub titlul evocator « La Kiev, otrava corupţiei a ajuns în vârful statului », influentul ziar de seară Le Monde publică o amplă anchetă legată de acest flagel care ste corupţia la nivel înalt. Totul începe cu cazul lui Viktor Sokin, un om care şi-a început cariera pe vremea Uniunii sovietice. Incet-încet a urcat toate treptele puterii şi a ajuns anul trecut procurorul general al Ucrainei. Instituţia pe care o conduce este extrem de puternică, dispune de dreptul de a deschide sau de a închide orice procedură penală sau civilă. Un membru al Centrului de acţiune contra corupţiei citat de Le Monde spune astfel că « procuratura a fost utilizată de două decenii încoace ca un supermarket. Orice lider politic sau om de afaceri puternic putea să plătească pentru a declanşa urmăriri contra unui concurent ». « O lege adoptată anul trecut în octombrie a retrâns puţin aceste puteri dar fără să schimbe cu ceva realitatea de pe teren », mai scrie Le Monde care-l învinuieşte direct pe Sokin că a făcut totul pentru a sabota orice tentativă de reformă. Controversa legată de acest personaj, care refuză interviurile, nu este însă singura. Sokin este un aliat şi amic de multă vreme al preşedintelui Petro Poroşenko, cel care l-a numit dealtfel în postul de procuror general. Nu-i deci de mirare că nici imensa nemulţumire populară contra lui Sokin şi nici presiunile făcute de vice-preşedintele american Joe Biden, venit la Kiev în decembrie special pentru asta, nu au reuşit să-l facă pe şeful statului ucrainean să dea înapoi. Un politolog citat de Le Monde afirmă că « Poroşenko nu concepe ideea unei justiţii independente. In calitate nu doar de om de afaceri important dar şi de preşedinte, el aparţine sistemului politic de 20 de ani ».

Incrâncenarea lui Poroşenko de a-l păstra în post pe procurorul general nu este decât un punct în plus pe lista micilor şi marilor lucruri la care puterea ucraineană a renunţat într-un dosar în care era însă foarte aşteptată de occidentali : combaterea corupţiei. Doi ani după revoluţia de pe Euromaidan – care urmărea tocmai să pună capăt sistemului clanic şi de înţelegeri politico-financiare - un lucru se impune din păcate la Kiev : acela că vârful statului – preşedintele, premierul şi Parlamentul – nu mai sunt un motor pentru reforme ci sursa obstrucţiilor. Graţie legăturilor lor cu puterea, aşa-zisele « eminenţe cenuşii » - deputaţi, înalţi funcţionari sau simpli oameni de afaceri – controlează o miriadă de firme publice, mai ales în sectorul foarte profitabil al energiei. In fapt, sistemul politic ucrainean este atât de sclerozat iar instituţiile statului sunt atât de slabe că e practic imposibil să exerciţi puterea în afara schemelor opace în care se ascund adevăratele pârghii ale puterii. In aceste condiţii, în doi ani de zile niciun « mare peşte » al lumii politice sau de afaceri nu a fost condamnat în vreo afacere de corupţie. Până şi ancheta contra foştilor responsabili din era Ianukovici – ex-preşedinte răsturant de revoluţie – bat pasul pe loc. E normal aşadar ca doar 7% dintre ucraineni să se declare satisfăcuţi de lupta contra corupţiei, reiese dintr-un sondaj de opinie citat în încheierea anchetei din Le Monde.

 
« In Ucraina, corupţia e în vârful statului » (Le Monde)