(REPORTAJ AUDIO) "Dacian Cioloş ne dă speranţe pentru a ne reîntoarce în România" - student român din Franţa

img_3706.jpg

Dacian Ciolos, premierul României, în Sala Bizantinà a ambasadei din Paris, la întâlnirea cu diaspora
Dacian Ciolos, premierul României, în Sala Bizantinà a ambasadei din Paris, la întâlnirea cu diaspora
Image source: 
Vasile Damian

In cursul după-amiezii de miercuri, premierul României Dacian Cioloş, aflat în vizită oficială în Franţa, a susţinut un discurs la celebra şcoală de ştiinţe politice Sciences-Po din Paris. Tema aleasă de prim-ministrul român : « Beneficiile aderării României la UE şi viziunea asupra proiectului european ». Intervenţia lui Dacian Cioloş, precedată de un elogios cuvânt introductiv rostit mai întâi de directorul instituţiei de învăţământ superior şi apoi de ex-premierul Italiei Enrico Letta, a fost urmărită de o numeroasă asistenţă.

Multă lume în amfiteatrul de la Sciences-Po, o sută, poate chiar şi mai mulţi, studenţi şi masteranzi. O treime dintre ei, originari din România veniţi la studii în Franţa dar nu neapărat la Paris – unii veniseră de pe campusurile din provincie şi în particular de la Dijon.

Discursul premierului a fost urmat timp de mai bine de jumătate de oră de o serie de întrebări iar răspunsurile date de Dacian Cioloş într-o « franceză impecabilă » – remarca aparţine vecinilor mei de sală dar subscriu – par să-i fii satisfăcut pe deplin pe cei prezenţi. In timp ce francezii au aplaudat frenetic, românii aveau numai laude la gură.

Multe speranţe date tinerilor români pentru a se reîntoarce în România

Felul « pragmatic » cu care a abordat chestiunile Dacian Cioloş şi faptul că a precizat că « niciun membru din guvernul său nu va candida la viitoarele alegeri », au fost şi ele lucruri apreciate de studenţii români. Multe « speranţe date tinerilor români de aici pentru a se întoarce în România », speranţe suscitate de promisiunile de reforme făcute sau plănuite de Dacian Cioloş. In urma schimbului public cu studenţii din amfiteatrul de la Sciences-Po, premierul s-a retras singur timp de 20 de minute cu un grup de studenţi şi masteranzi români pentru a discuta departe de microfoane şi de camerele de filmat.

Votul prin corespondenţă ne preocupă pe toţi

După prelegerea şi întâlnirea cu tinerii de la Sciences-Po, maratonul parizian al primului ministru a continuat la ambasadă unde era programată o reuniune cu membrii diasporei. In discursul său rostit cu această ocazie, Dacian Cioloş a insistat pe ceeace i-a durut pe mulţi aici şi anume votul la alegeri. « Vom testa la viitorul scrutin noua lege a votului prin corespondenţă şi vă asigur că acest lucru ne preocupă pe toţi din actualul guvern » a declarat premierul român. Un lucru care le-a mers la suflet celor prezenţi.

In fine, înainte de concertul susţinut de maestrul Eugen Doga în sala bizantină, am reîntâlnit un domn de o anumită vârstă care a insistat să-mi spună câtă « bucurie » îi provoacă faptul că-l vede la Paris pe premierul Dacian Cioloş alături de noul ambasador al României în Franţa, Luca Niculescu.

Dacian Ciolos la întâlnirea cu studentii români si diaspora din Paris