Forumul economic de la Davos şi a 4-a revoluţie industrială

La Davos în Elveţia se deschide miercuri al 46-lea Forum economic mondial. Tema acestei ediţii : « A patra revoluţie industrială ». Concret, despre ce este vorba ?

Viitorul val de inovaţii tehnologice, cel al obiectelor conectate, robotica, bio- sau nanotehnologiile : iată ceeace va putea provoca noi bulversări sociale întrucât ar putea distruge numeroase locuri de muncă tradiţionale ce vor fi ocupate de roboţi.

Nu-i deci de mirare că participanţii la cel de-al 46-lea Forum economic de la Davos se vor apleca cu atenţie asupra acestor teme sensibile. In prealabil, zilele trecute, în ultimul său discurs despre starea Naţiunii, şi preşedintele american Barack Obama evocase chestiunea noilor tehnologii, izvor de oportunităţi dar şi posibilă cauză pentru a mări şi mai mult inegalităţile.

Inegalităţi tot mai mari care vor fi, vrând-nevrând, abordate la Davos în contextul în care ONGul Oxfam a publicat luni un nou raport care arată cum patrimoniul cumulat de doar 62 de oameni din lume echivalează cu cel al jumătăţii celei mai sărace de pe glob, adică cel cumulat de 3,5 miliarde de persoane. Acelaşi ONG a denunţat în studiul său şi « păienjenişul mondial » al paradisurilor fiscale în care ar fi plasate circa 7 mii de miliarde de euro, echivalentul PIBurilor german şi francez la un loc. Aceste inegalităţi crescânde accentuează pierderea încrederii în guvernanţi şi totodată popularitatea tot mai mare a partidelor populiste.

La Davos în acest an, SUA vor fi reprezentate de secretarul stat americna John Kerry. Premierul israelian Beniamin Netaniahu şi şefii diplomaţiilor iraniene şi saudite sunt şi ei anunţaţi în celebra staţiune montană din Elveţia, totul pe fondul exacerbării tensiunilor regionale între şiiţi şi suniţi. In fine, premierul francez Manuel Valls, omologul său britanic David Cameron şi preşedintele Băncii centrale europene, Mario Draghi, vor interveni şi ei la Davos în contextul în care Europa e confruntată cu criza migranţilor.

 
Forumul economic de la Davos şi a 4-a revoluţie industrială