Mai mulţi jurnalişti luaţi ostatici în 2015 decât în 2014

54 de jurnalişti sunt reţinuţi ostatici la acest sfârşit de an 2015, o cifră în creştere faţă de anul trecut când nu erau « decât » 40 de ziarişti ostatici. Iată ce reiese dintr-un raport publicat de asociaţia Reporteri fără frontiere.

Bilanţul publicat de RSF – Reporters sans frontières / Reporteri fără frontiere – nu ia în calcul numărul de jurnalişti ucişi în 2015. Această tristă cifră va fi anunţată de abia peste două săptămâni.

Mărirea numărului de jurnalişti reţinuţi ostatici anul acesta – 54, printre care şi o femeie – este legată de explozia răpirilor de ziarişi în Yemen. Tara în care se află însă cei mai mulţi confraţi de-ai noştri luaţi ostatici este Siria. 26 de ziarişti sunt acolo reţinuţi, dintre care 18 se află în mâinile sângeroasei grupări Stat islamic. Reporteri fără frontiere remarcă faptul că « în anumite zone de conflict s-a dezvoltat o adevărată industrie a ostaticilor ».

ONGul subliniază totodată că numărul de ziarişti încarceraţi – 153 – a diminuat faţă de anul trecut, o scădere de 14 procente. « Cele mai mari puşcării pentru jurnalişti rămân China, Egiptul, Iranul şi Eritreea » mai scrie Reporteri fără frontiere.

O cifră este însă în scădere, cea a ziariştilor răpiţi. O scădere datorată acalmiei din Ucraina unde anul trecut se răpeau cei mai mulţi jurnalişti. In fine, asociaţia de apărare a jurnaliştilor notează că anul acesta 8 ziarişti au fost daţi dispăruţi, « cei mai mulţi în regiunea Orientul Mijlociu Africa de Nord » precizează ONGul care mai adaugă : « Un jurnalist e considerat dispărut când nu există suficiente elemente pentru a determina dacă a fost răpit sau pur şi simplu ucis şi când nicio revendicare credibilănu a fost difuzată. Această incertitudine care planează e o armă de disuasiune redutabilă contra celor care vor să meargă în misiune în zonele de risc ».

Mai mulţi jurnalişti luaţi ostatici în 2015 decât în 2014