9 decembrie, ziua laicităţii

charte_laicite-1ebee.jpg

Carta laicitàtii în scolile franceze
Carta laicitàtii în scolile franceze

Pe 9 decembrie are loc în Franţa « Ziua laicităţii ». Data coincide cu cea din 9 decembrie 1905 când s-a promulgat în ţară legea privind separarea bisericii de stat. Treptat şi alte state au adoptat această zi precum Belgia. Ce se prevede astăzi în Franţa cu această ocazie şi în contextul actual.

In timpuri « normale » această zi ar fi trecut neobservată chiar dacă legea care a instaurat-o a fost votată déjà de 4 ani, în iunie 2011. Evenimentele tragice, mai întâi din luna ianuarie şi apoi cele din 13 noiembrie dau o cu totul altă importanţă acestei zile a laicităţii. Si totuşi lucrurile bat pasul pe loc.

In urma atacurilor de la revista Charlie Hebdo şi de la magazinul cuşer din luna ianuarie, o serie de adulţi s-au propus ca voluntari pentru a merge în şcoli ca să apere şi să promoveze valorile laicităţii. « Scoala fiind pentru mulţi locul în care îţi mai poţi pune speranţe şi totodată cel în care se regăsesc dificultăţile prin care trece societatea noastră » spunea Najat Vallaud-Belkacem, ministrul Educaţiei. Ministerul pe care-l conduce a primit astfel mii de scrisori de la cetăţeni francezi gata să dea o mână de ajutor. După ce candidaturile au fost controlate şi validate s-a creat o aşa-zisă « rezervă cetăţenească » ce numără 5400 de persoane între 18 şi 94 de ani. Oamenii respectivi urmau ca la începutul anului şcolar 2015-2016 să-şi înceapă diversele intervenţii în şcolile desemnate de minister. Ori nu s-a făcut nimic până acum în regiunea pariziană – cea mai intersată – şi foarte puţin în provincie. Specialiştii avansează ca argument faptul că « spre deosebire de nordici sau de anglo-saxoni, şcoala franceză este încă reticentă în a se deschide lumii exterioare ». Ministerul spune de partea sa că « e nevoie de timp pentru ca diversele şcoli să-şi definească proiectele educative ».

Cert este însă că azi e nevoie mai mult ca niciodată de aceşti oameni şi de această zi a laicităţii pentru că fundamentaliţii religioşi acceptă tot mai greu noţiunea de laicitate. In paralel, apărătorii acestei noţiuni nu se remarcă nici ei întotdeauna prin fineţea abordării lor.

 
9 decembrie, ziua laicitàtii