« Frontul naţional, această impostură » - editorial Le Monde

marine.jpg

Marine Le Pen, lidera Frontului national, partidul extremei drepte
Marine Le Pen, lidera Frontului national, partidul extremei drepte
Image source: 
RFI

Duminică are loc în Franţa primul tur al alegerilor regionale. Frontul naţional, partidul extremei drepte franceze, este mare favorit. Mişcarea condusă de Marine Le Pen e dată de sondaje pe primul loc duminică seara în 6 din cele 12 regiuni metropolitane iar peste o săptămână, după turul doi, Frontul naţional ar putea conduce 3 regiuni ale Franţei. Care sunt particularităţile acestui scrutin de tip proporţional ?

Franţa votează acum pentru prima data în noua formulă a regionalelor. In 2010, la precedentul scrutin, Franţa mai număra 22 de regiuni metropolitiane – din care 21 au fost atunci cucerite de socialişti şi aliaţii lor. Azi, în urma reformei teritoriale, Franţa administrativă – şi metropolitană, adică fără teritoriile de peste mări – nu mai are decât 12 regiuni. Alte 4 regiuni franceze se află departe de Hexagon.

Preşedinţii consiliilor regionale ce vor ieşi din urne după scrutinul din 6 şi 13 decembrie, vor conduce deci entităţi de 5 sau 6 milioane de oameni – chiar 12 milioane pentru regiunea pariziană.

In total alegătorii sunt chemaţi să desemneze 1.757 de consilieri regionali şi 153 de consilieri teritoriali – pentru Corsica, Guyana şi Guadelupa în acest ultim caz. In total se prezintă în faţa francezilor 21.456 de candidaţi repartizaţi pe 171 de liste diferite. Numărul total de candidaţi pentru fiecare regiune a fost fixat în funcţie de importanţa demografică a fiecărui departament.

Numai listele care au obţinut 10 procente din sufragiile exprimat la primul tur se pot menţine la turul doi. Cu cel puţin 5 la sută ele pot fuziona cu cele care au obţinut 10 la sută. Lista care a obţinut cele mai multe sufragii capătă un sfert din mandatele în joc. Restul se împart între toate listele care au obţinut cel puţin 5 procente din voturi potrivit regulii celei mai mari medii.

Rata participării este une din necunoscutele şi cheile acestui scrutin. In urmă cu 5 ani rata absenteismului atinsese aproape 54 de procente din electorat.

« Frontul naţional, această imposturà”

“Frontul naţional reprezintă o mare ameninţare pentru ţară. Ideologia lui, propunerile sale sunt contrare valorilor republicane, interesului naţional şi imagii Franţei în lume” scrie Le Monde încă din primele rânduri. Editorialistul influentului cotidian de seara detaliază apoi argumentele contra mişcării extremiste. ”Discriminarea etnică generalizată la locurile de muncă, locuinţe şi prestaţii sociale este în inima proiectului lepenist. Unde sunt valorile republicane când imigraţia este denunţată ca fiind cauza tuturor relelelor noastre iar imigrantul e desemnat ca ţap ispăşitor?”

“Unde e fraternitatea când FN propune reintroducerea pedepsei cu moartea ignorând astfel Constituţia ţării? Ce se întâmplă cu laicitatea când, îndreptată contra fundamentalismului islamic ea nu vizează în realitate decât să pună la îndoială sinceritatea întregii comunităţi musulmane din Franţa?” mais crie Le Monde.

Ziar care notează de asemenea că “programul economic al Frontului naţional pune în pericol interesele ţării. Proiectul lepenist e clădit pe trei iluzii, pe cât de simpliste pe atât de periculoase. Prima este să crezi că vei putea relansa economia fără niciun risc după ce ai renunţat la moneda unică europeană şi ai restabilit francul. A doua este să-ţi imaginezi că Franţa îşi va regăsi o creştere economică viguroasă şi o industrie înfloritoare graţie protecţionismului. Se uită în treacăt faptul că Franţa face mai bine de jumătate din comerţul ei exterior cu zona euro. In fine, Frontul naţional promite că va rade gratis: va mări salariile şi pensiile, va restabili pensionarea la 60 de ani, va scădea preţul la gaze şi electrică, şamd. Toate aceste măsuri nu ar face decât să agraveze şi mai mult finanţele publice şi în plus ar demonstra un etatism din alte vremuri care nu ar face decât să ruineze o competitivitate déjà convalescentă.”

In finalul editorialului, Le Monde insistă: “Imaginea Franţei în lume s-ar prăbuşi la fel de repede ca şi economia ei dacă Marine Le Pen se impune la aceste regionale. Imaginea ar fi cea a unei ţări baricadată în spatele graniţelor ei, obsedată de puritatea ei etnică şi închisă în impasul unui naţionalism meschin şi certăreţ. Partidul doamnei Le Pen se pretinde a fi “naţional”. Ea însăşi se laudă că încarnează “spiritul Franţei”. Toate acestea nu sunt însă decât o impostură”.

 
Frontul national, aceastà imposturà