Raport ONU despre catastrofele naturale: încǎ un avertisment

flood-france.jpg

6 octombrie 2015 - inundatii în sud-estul Frantei
Image source: 
credit foto: farnce24

Potrivit unui raport al Organizaţiei Statelor Unite, catastrofele naturale au provocat în ultimii 20 de ani moartea a peste 600 000 de persoane. Este cu atît mai important deci ca la Conferinţa de la Paris pe tema schimbǎrilor climaterice sǎ fie gǎsit un acord în vederea reducerii poluǎrii, subliniazǎ ONU.

Acest raport pune din nou în luminǎ urgenţa acţiunii într-un context cînd erorile şi excesele comise de modelul industrial şi de consum inventat de umanitate ajung la scandenţǎ. Nota de platǎ ia, printre altele, şi forma acestor catastrofe naturale care, în mod paradoxal, se produc cel mai des în China şi Statele Unite, altfel spus în ţǎrile care polueazǎ cel mai mult pe planetǎ.

Pe lîngǎ numǎrul morţilor, din 1995 încoace catastrofele naturale au provocat rǎnirea a peste 4 miliarde de persoane, dintre care multe şi-au pierdut locuinţele, mai aratǎ ONU.

Inundaţiile reprezintǎ 47 la sutǎ dintre aceste catastrofe, şi au afectat peste douǎ miliarde trei sute de milioane de persoane, marea lor majoritate în Asia.

Pe continentul american, Brazilia este ţara cea mai afectatǎ de catastrofe naturale, iar în Africa cele mai afectate sunt Kenia şi Etiopia.

Coincidenţa face cǎ întreaga comunitate internaţionalǎ se reuneşte la Paris pe 30 noiembrie pentru a discuta depre schimbǎrile climaterice într-un moment cînd un alt subiect dominǎ actualitatea cel legat de "barbaria jihadistǎ". Pentru întreaga lume lichidarea jihadismului terorist este o urgenţǎ, dar o altǎ formǎ de barbarie, ecologicǎ de data aceasta, ar fi şi situaţia în care lumea n-ar reuşi sǎ se mobilizeze pentru conservarea mediului înconjurǎtor.

Adoptarea unui model raţional de producţie şi consum este încǎ posibilǎ, dar şi extrem de urgentǎ