Franţa: controale la frontiere timp de o lunǎ

2014-02-10t091028z_1665711271_gm1ea2a1bn201_rtrmadp_3_swiss-vote-immigration.jpg

Franţa: controale la frontiere timp de o lunǎ
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Franţa a decis sǎ reintroducǎ, începînd de vineri 13 noiembrie, pentru o lunǎ, controlul la frontiere sale, mǎsurǎ luatǎ în perspectiva Conferinţei mondiale pe tema climatului gǎzduitǎ la Bourget, lîngǎ Paris, între 30 noiembrie şi 11 decembrie. Forţele de ordine îşi asumǎ o misiune dificilǎ într-un context în care persistǎ ameninţarea teroristǎ.

Sunt aşteptate la Paris 195 de delegaţii oficiale în respectiva perioadǎ, care va fi marcatǎ şi de mai multe manifestaţii. Pe data de 30 noiembrie, chiar în ziua deschiderii Conferinţei, va avea loc un summit la care participǎ în jur de 30 de şefi de stat şi de guvern, printre care preşedinţii american şi chinez, Barack Obama şi Xi Jinping, precum şi primul ministru indian Narendra Modi. Cu o zi înainte, pe 29 noiembrie, la Paris şi în alte oraşe ale Franţei sunt prevǎzute mari manifestaţii organizate de aşa-zisa "coaliţie a climatului".

Ministerul de interne francez precizeazǎ cǎ nu este vorba de o închidere a frontierelor ci de o reintroducere a controlului la cele 285 de puncte transfontaliere, în conformitate cu prevederi care figureazǎ în acordurile legate de Spaţiul Schengen.

Nu este pentru prima datǎ cǎ Franţa anunţǎ astfel de mǎsuri de securitate excepţionale. Si în 2009, cînd a avut loc un summit al Alianţei Atlantice, sau în 2011 cînd a avut loc o reuniune G20, au fost reintroduse controale. Totuşi, de data aceasta misiunea forţelor de ordine, chiar dacǎ nu este imposibilǎ, rǎmîne de o mare complexitate, dacǎ ne gîndim cǎ în fiecare zi sunt aşteptaţi la Bourget, în perioada Conferinţei cam cîte 35 000 de vizitatori şi participanţi.

Spectrul atentatelor comise la Paris şi în regiunea parizianǎ la începutul acestui an, sau ameninţǎrile lansate de diverşi militanţi de extremǎ stînga (cum ar fi cei cunoscuţi sub numele "black blocks") impun o mai mare mobilizare şi un efort susţinut de colectare de informaţii şi coordonare poliţieneascǎ.