"Jungla" de la Calais şi extremiştii mişcǎrii "No Border"

calais-jungle-afp.jpg

"Jungla" de la Calais
Image source: 
credit foto: France24

Autoritǎţile franceze denunţǎ acţiunile unor militanţi radicali care îi incitǎ la revoltǎ pe imigranţii de la Calais. In ultimul timp au avut loc mai multe incidente între grupuri de imigranţi care aşteaptǎ la Calais o ocazie pentru a trece în Marea Britanie şi poliţia francezǎ. Parisul criticǎ în special iresponsabilitatea aşa numitei asociaţii "No Border" (Nu frontierei) care cere de fapt abolirea frontierelor.

"Jungla de la Calais", cum i se mai spune vastei tabere improvizate din acest oraş unde s-au adunat în jur de 4500 de imigranţi clandestini, este un spaţiu propice pentru propaganda asociaţiei No Border. Aceşti militanţi radicali i-au incitat de fapt pe imigranţi sǎ provoace incidente, probabil pentru o mai mare mediatizare a situaţiei de la Calais, sau chiar pentru a obţine "trecere liberǎ" în Marea Britanie. Unii dintre imigranţi au blocat chiar diverse şosele pentru a obliga camioanele sǎ se opreascǎ şi pentru a urca apoi în ele. Poliţia francezǎ a înregistrat chiar şi cazuri de vandalizare a unor camioane sau de maltratare a unor şoferi.

In acelaşi timp Franţa a adoptat mǎsuri drastice la Calais pentru a-i convinge pe imigranţi cǎ pe acolo nu se mai poate trece în Marea Britanie şi cǎ va trebui în viitor sǎ recurgǎ la soluţiile legale pentru a rǎmîne în Europa.

Ministrul de interne Bernard Cazeneuve, care acordǎ un lung interviu cotidianului Libération, adoptǎ o formulǎ concisǎ cînd vorbeşte despre fenomenul imigraţiei. "Trebuie sǎ tratǎm problema cu fermitate şi umanitate", spune el. Ceea ce începe sǎ se simtǎ şi la Calais, unde în jur de o mie de imigranţi au acceptat sǎ pǎrǎseascǎ "jungla", sǎ fie gǎzduiţi în alte zone ale Normandiei şi sǎ cearǎ în mod legal azil în Franţa. Acesta ar fi partea legatǎ de "umanitate". Partea legatǎ de fermitate este reprezentatǎ de dispozitivul de securitate fǎrǎ precedent instalat la Calais şi de insistenţa cu care li se repetǎ imigranţilor cǎ trebuie sǎ respecte legislaţia francezǎ şi europeanǎ.

In privinţa "junglei de la Calais", situaţia este delicatǎ şi datoritǎ faptului cǎ umbra lui Marine Le Pen este proiectatǎ asupra regiunii. Mai precis, Frontul Naţional, formaţiune de extremǎ dreapta, conduce în sondajele care prefaţeazǎ alegerile regionale din decembrie. Marine Le Pen acuzǎ sistematic executivul de la Paris cǎ nu asigurǎ securitatea şi ordinea, şi a calificat incidentele de la Calais drept  "o ruşine pentru Republica francezǎ".

In paralel, Marine Le Pen promite, în cazul în care cîştigǎ preşedinţia regiunii, cǎ va impune autoritatea statului şi va desfiinţa "jungla de la Calais".