Spectrul unei catastrofe umanitare în Balcani

2015-08-26t183550z_1333447107_gf10000183546_rtrmadp_3_europe-migrants-hungary_0.jpg

O familie de sirieni pe "ruta Balcanilor"
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Existǎ un pericol real ca iarna aceasta sǎ aducǎ cu ea o catastrofǎ umanitarǎ în Balcani. Iatǎ avizul multor comentatori care urmǎresc fluxul migrator cu care sunt confruntate numeroase ţǎri, precum şi disensiunile tot mai pronunţate dintre ţǎrile afectate de acest fenomen.

Editorialistul cotidianului Le Figaro evocǎ de fapt mai multe riscuri pe care şi le asumǎ Europa în acest moment, întrucît s-a lǎsat surprinsǎ pe nepregǎtite de valul de imigranţi. Pe lîngǎ problemele umanitare, existǎ şi spectrul unei "dislocǎri a Europei", scrie Philippe Gélie în Le Figaro. Citez din articolul sǎu: "Vina îi revine în mare parte doamnei Angela Merkel care a deschis porţile Europei pentru toatǎ mizeria lumii. Ea poate încǎ sǎ-şi repare greşeala, dar trebuie sǎ schimbe totul, sǎ treacǎ la un discurs al adevǎrului în privinţa capacitǎţilor de primire, sǎ finanţeze un mare plan de ajutorare a ţǎrilor aflate în prima linie a migraţiilor, sǎ-şi asume o politicǎ decisǎ de repatriere a imigranţilor ilegali. Europa are zilele numǎrate".

Tot felul de avertismente şi de semnale de alarmǎ similare sunt lansate şi reproduse de presǎ în prezent. De exemplu aceastǎ frazǎ rostitǎ de cancelarul Austriei la summitul de duminica trecutǎ cu ţǎrile din Balcani: "Fie consolidǎm unitatea Europei, fie vom accepta sǎ lansǎm un proces de lentǎ descompunere a ei."

Unitatea Europei începe sǎ fie ameninţatǎ nu numai de disensiunile dintre ţǎri ci şi, fizic, de zidurile, gardurile de sîrmǎ ghimpatǎ şi controalele reintroduse la frontiere. Un fel de amǎrǎciune se instaleazǎ însǎ şi în regiunile din Balcani care sperau sǎ beneficieze de libera circulaţie şi de apropierea de Uniunea Europeanǎ dar care se simt în prezent abandonate. Este cazul cu kosovarii care au bǎtut şi ei la porţile Germaniei, chiar într-un numǎr imens. Intre 100 000 şi 150 000 de kosovari au pǎrǎsit tot ce aveau anul trecut încercînd sǎ intre în Germania, iar acum ei spun "suntem goniţi înapoi ca sǎ le facem loc sirienilor".

Cotidianul Libération publicǎ un reportaj realizat în Kosovo unde sate întregi s-au golit anul trecut tocmai pentru cǎ Germania i-a fǎcut sǎ creadǎ pe kosovaro cǎ îi primeşte cu braţele deschise. Kosovarii se simt în prezent nedreptǎţiţi, în calitate de europeni, sǎ vadǎ cǎ aceste braţe deschise ale Germaniei sunt acum orientate spre sirieni.