Nicolas Sarkozy în vizitǎ la Kremlin

7772361786_vladimir-poutine-et-nicolas-sarkozy-le-14-novembre-2012.jpg

Vladimir Putin si Nicolas Sarkozy în cursul unei dineu ê 14 noiembrie 2012
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, în prezent şef al opoziţiei, se aflǎ la Moscova unde urmeazǎ sǎ aibe astǎzi o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin. Nicolas Sarkozy a criticat în mai multe rînduri politica francezǎ dar şi cea europeanǎ care a dus, spune el, la o nouǎ situaţie de "rǎzboi rece".

Nicolas Sarkozy s-a deplasat la Moscova în fruntea unei delegaţii din care fac parte mai multe nume importante ale partidului sǎu "Republicanii". Se aflǎ, de exemplu, împreunǎ cu el, la Moscova, Rachida Dati, fostǎ ministrǎ a jutiţiei, Gérard Longuet, fost ministru al apǎrǎrii, Pierre Lellouche, deputat şi responsabil cu afacerile internaţionale în cadrul partidului "Republicanii".

In ultimul timp Nicolas Sarkozy a denunţat "politica de fermitate a preşedintelui francez François Hollande şi a occidentalilor faţǎ de Moscova, mai ales în privinţa Ucrainei. "A fost o gravǎ eroare aceastǎ politicǎ în urma cǎreia au apǎrut condiţiile unui nou rǎzboi rece cu Rusia", a declarat Nicolas Sarkozy, citat de Agenţia France Presse.

Intr-un moment cînd Nicolas Sarkozy se poziţioneazǎ în cursa pentru prezidenţialele din 2017, el doreşte fǎrǎ îndoialǎ sǎ demonstreze cǎ are şi o viziune diplomaticǎ nouǎ, de naturǎ sǎ modifie raporturile cu Rusia şi deci sǎ ducǎ eventual la mai multǎ destindere în Europa. In orice caz, el va fi primit cu braţele deschise de Vladimir Putin. Relaţiile dintre cei doi au fost bune, ba chiar de prietenie la ora la care Nicolas Sarkozy era preşedinte, iar omul politic francez se poate chiar lǎuda cǎ are o anumitǎ influenţǎ asupra liderului de la Kremlin. Ea s-a manifestat deja în contextul crizei din Georgia în 2008 cînd Nicolas Sarkozy i-a convins atunci pe Dimitri Medvedev şi pe Vladimir Putin sǎ opreascǎ ofensiva rusǎ din aceastǎ ţarǎ.

Intr-un fel, prin aceastǎ vizitǎ Nicolas Sarkozy se aflǎ în campanie electoralǎ dar el încercǎ în acelaşi timp sǎ-şi semnaleze din nou prezenţa şi pe plan internaţional.