Franţa: şomaj în scǎdere, integrarea numericǎ a Europei la orizont

republiquenumerique_0.jpg

Franta îsi propune o politica numerica ambitioasa
Image source: 
credit foto: france24

In Franţa este semnalatǎ o uşoarǎ scǎdere a şomajului, ceea ce permite speranţa unei reluǎri a creşterii economice. Numǎrul de şomeri rǎmîne însǎ extrem de mare, peste trei milioane cinci suse cincizeci de mii de persoane sunt în cǎutarea unui loc de muncǎ. De notat cǎ printre reformele promovate în prezent de executivul francez, care ar putea duce la crearea de locuri de muncǎ, se numǎrǎ integrarea numericǎ a economiei europene.

Şomajul a scǎzut cu 0,7 la sutǎ în luna septembrie, ceea ce este puţin dar executivul sperǎ cǎ tendinţa va fi una durabilǎ. Sigur, ceea ce pentru preşedintele François Hollande pare sǎ fie un succes pentru opoziţie este semn de precaritate. De fapt, spun cei care criticǎ politica socialiştilor, şomajul a scǎzut întrucît Franţa recurge tot mai des la contracte de muncǎ pe termen scurt sau cu jumǎtate de normǎ. Totuşi, scǎderea semnalatǎ mai sus este semnificativǎ întrucît tinerii sub 25 de ani sun cei care au beneficiat în primul rînd de acest abia schiţat dinamism economic.

Alte sondaje şi rapoarte pun în luminǎ, dupǎ cum scrie Le Monde, "o timidǎ ameliorare a climatului în domeniul afacerilor", cu excepţia unui singur sector, cel al construcţiilor. In ce priveşte afacerile, tonusul lor este cel mai ridicat din ultimii şapte ani.

Cum conjunctura economicà internaţionalǎ s-a îmbunǎtǎţit, Franţa sperǎ sǎ prindǎ acest val. Concomitent, Parisul crede într-o mai mare integrare economicǎ a ţǎrilor care formeazǎ oarecum nucleul zonei euro. Este promovatǎ, printre altele, şi o integrare "numericǎ". Un summit franco-german în materie de strategie numericǎ a fost  organizat (astǎzi) marţi 27 octombrie la Palatul Elysée, "Europa începe abia acum sǎ devinǎ conştientǎ de importanţa capitalǎ a suveranitǎţii sale numerice, în acelaşi timp sociale, economice şi politice" a declarat un responsabil german citat de Agenţia France Presse.

Europa mai trebuie sǎ considere drept o prioritate educaţia numericǎ şi sǎ creeze un soclu comun de cunoştinţe şi competenţe care sǎ funcţioneze în reţea. Ideea generalǎ, pentru care pledeazǎ atît cancelarul Germaniei Angela Merkel cît şi preşedintele François Hollande este cǎ trebuie cîştigatǎ bǎtǎlia pentru transformarea numericǎ a economiei europene.