Halloween la Paris: o noapte în catacombe

83abcfa5fd2b82a321a6f80839ca9cdde7ffac9e.jpg

Prin catacombele pariziene...
Image source: 
credit foto: france24

In noaptea de vineri 31 octombrie amatorii de frisoane insolite vor sǎrbǎtori pe mai multe meridiane ale globului Halloween-ul. O sǎrbǎtoare care revine de fapt în Europa dupǎ ce a luat o mare amploare comercialǎ în Statele Unite. In Franţa, însǎ, unele voci ţin sǎ sublinieze cǎ aceastǎ tradiţie s-a nǎscut pe vremea galilor în spaţiul hexagonal. Iar Parisul propune anul acesta un vast evantai de idei pentru a petrece Halloween-ul. 

Sǎ începem cu adevǎrul istoric. Cu douǎ mii cinci sute de ani înaintea erei noastre galii sǎrbǎtoreau deja sfîrşitul verii şi începerea unui an nou cam în preajma acestui moment pe care s-a grefat Halloweenul. Celţii, care au venit şi au cucerit ţinuturile galilor între secolele XI şi IX înaintea erei noastre, au preluat respectiva sǎrbǎtoare de la gali, care aveau deja acest personaj, omul cu cap de dovleac. Celţii, care credeau în multe divinitǎţi, în spirite şi în zîne, au început sǎ celebreze, în momenul anului nou, situat cam pe 31 octombrie dacǎ echivalǎm calendarele, întîlnirea dintre morţi şi vii.

Mai precis, ei credeau cǎ în acest moment al anului morţii vin sǎ-şi viziteze familiile rǎmase în viaţǎ, iar acestea, de teamǎ de a nu fi luate şi ele în morminte, se mascau pentru a înfricoşa şi a alunga spiritele moarte.

Sǎrbǎtoarea s-a pierdut treptat în Europa dar a rǎmas înrǎdǎcinatǎ în Marea Britanie şi în Irlanda, unde s-a şi nǎscut şi personajul Jack O’Lantern, omul care în loc de cap are un dovleac golit, luminat din interior de o lumînare sau de un cǎrbune încins. Legenda spune cǎ Jack dorise de fapt sǎ-l pǎcǎleascǎ pe diavol iar acesta din urmǎ s-a rǎzbunat condamnîndu-l pe Jack sǎ rǎtǎceascǎ prin lume în forma evocatǎ ma sus.

Cum francezii au o reacţie contradictorie faţǎ de Halloween, de atracţie dar şi de respingere, în special pentru cǎ sǎrbǎtoarea revine din Statele Unite, poate cǎ explicaţiile legate de originea hexagonalǎ a tradiţiei îi vor face anul acesta sǎ se ataşeze mai mult de ea. In orice caz, librǎriile s-au şi pregǎtit de Halloween şi propun mai multe titluri adecvate printre care o istorie ilustratǎ a ororii (de 259 de pagini) şi o carte cu retete de poţiuni magice.

Turiştilor veniţi sǎ sǎrbǎtoreascǎ Halloween-ul la Paris li se propune sǎ viziteze în primul rînd "Le Manoir de Paris", o casǎ bîntuitǎ de fantome şi doldora de frisoane creatǎ în Montmartre de un american francofil. Aceastǎ atracţie funcţioneazǎ din 2011 şi are un oarecare succes, mai ales cǎ scenariile morbide prezentate vizitatorilor sunt jucate de actori profesionişti. Amatorilor de frisoare li se mai propune însǎ Muzeul vampirilor şi a monştrilor imaginari, un fel de cabinet de curiozitǎţi în care poate fi admirat, de exemplu, un echipament anti-vampiri datînd din secolul al XIX-lea precum şi alte bizarerii.

Cine nu şi-a luat doza de morbiditate vizitînd aceste douǎ adrese se mai poate duce la Muzeul prefecturii de poliţie pentru a contempla mǎrturii evocînd patru secole de delicte barbare… Sau, cu ghizii speciali, amatorii de adrenalinǎ de tip Halloween mai pot vizita cimitirele pariziene, sau parcurge anumite trasee din Paris pe urmele asasinilor celebri.

Iatǎ deci cǎ turismul a integrat perfect la Paris aceastǎ sǎrbǎtoare care revine ca un bumerang din Statele Unite. In definitiv Parisul este un oraş cu atîtea faţete necunoscute, de ce sǎ nu se dezvolte şi o zonǎ Halloween… Cele mai intense unde macabre emanǎ însǎ, la Paris, dintr-un alt spaţiu, un spaţiu subteran, este vorba de celebrele catacombe unde au fost depuse, între secolele XVIII şi XIX, în jur de şase milioane de schelete, cu tot atîtea cranii, bineînţeles. Acest muzeu primeşte anual în jur de 500 000 de vizitatori. De Halloween însǎ, site-ul de locaţii american Airbnb propune amatorilor de frisoane "hard" nici mai mult nici mai puţin decît sǎ petreacǎ o noapte în catacombe, înt-un pat adevǎrat, cu micul dejun asigurat la trezire…

Un concurs a fost lansat de fapt pentru dreptul de a trǎi o astfel de experienţǎ. Cuplul cîştigǎtor este prevenit cǎ va trebui sǎ respecte liniştea morţilor şi a vecinilor în general, şi cǎ nu va putea sǎ ia eventuale animale în catacombǎ (pisicǎ sau cîine) întrucît oricum respectivul cuplu va avea sub pat un monstru viu.