Polonezii la urne, cu speranţa cǎ decalajul faţǎ de Occident se va reduce într-un ritm mai accelerat

2015-10-22t140649z_718507667_lr2ebam137361_rtrmadp_3_poland-election-1_0.jpg

Afise electorale în Polonia
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Polonezii au votat duminicǎ 25 octombrie pentru desemnarea unui nou Parlament într-un context de uzurǎ a dreptei liberale care se aflǎ la putere de opt ani. Sondajele au fost de la bun început favorabile formaţiunii Dreptate şi Justiţie, partid conservator şi eurosceptic. Relaţiile Poloniei cu Uniunea Europeanǎ, cu Germania şi cu Rusia riscǎ sǎ fie dacǎ nu tensionate cel puţin crispate în perioada urmǎtoare.

La prima vedere pare surprinzǎtor cǎ o coaliţie care ştiut sǎ menţinǎ timp de opt ani o creştere economicǎ continuǎ în Polonia, este vorba de formaţiunea de centru dreapta a premierei Awa Kopacz, a intrat într-o zonǎ de contestaţie popularǎ. Polonia a fost, în ultimii ani, în materie de economie, un elev exemplar în Europa. In 2009 toate statele membre ale Uniunii Europene erau confruntate cu spectrul recesiunii, cu excepţia Poloniei. Somajul a scǎzut în tot acest timp iar ritmul de creştere economicǎ pe anul acesta, de 3,6 la sutǎ, este pur şi simplu de invidiat (cel puţin din punct de vedere francez).

De ce sunt atunci nemulţumiţi polonezii şi opteazǎ acum pentru alternanţǎ? Un expert care se exprimǎ în cotidianul Le Monde aratǎ cǎ nivelul de viaţǎ al polonezilor a crescut în tot acest timp. Ei nu-şi mai comparǎ însǎ gradul de bunǎstare cu ceea ce avea acum zece sau cincisprezece ani, ci cu cel al ţǎrilor occidentale, ori din acest punct de vedere ei descoperǎ cǎ au încǎ o întîrziere de 20 sau de 30 de ani. Chiar şi cehii şi slovenii stau ceva mai bine la nivelul veniturilor medii, venit care în Polonia este, pe familie, lunar, de 899 de euro.

Dreptei liberale i se reproşeazǎ deci, într-un fel, cǎ nu a fǎcut minuni. Sau, mai concret, i se reproşeazǎ cǎ a folosit ca pretext contextul de crizǎ pentru a nu lansa noi reforme considerate necesare pentru viitorul economiei.

Uniunea Europeanǎ a urmǎrit cu atenţie desfǎşurarea campaniei electorale iar Bruxelles-ul se vede obligat sǎ constate cǎ revenirea la putere a conservatorilor, în frunte cu Jaroslaw Kaczynski, riscǎ sǎ agraveze unele diviziuni, începînd cu cele legate de dosarul imigraţiei.