L’Express: reportaj cu gust amar realizat în Republica Moldova

moldavie_manifestations_europe432.jpg

Manifestatie pro-europeana în Moldova
Image source: 
credit foto: rfi.fr

"Vulturii şi miliardul care şi-a luat zborul". Acesta este titlul unui reportaj care ocupǎ cinci pagini în ultimul numǎr al revistei L’Express, realizat în Republica Moldova. Trimişii speciali ai publicaţiei prezintǎ publicului francez portretul unei ţǎri în care o întreagǎ populaţie este stupefiatǎ şi dezgustatǎ în faţa corupţiei, dar nu şi resemnatǎ.

Este genul de reportaj care, atunci şi atunci cînd nu ai afinitǎţi speciale cu respectiva ţarǎ, îţi lasǎ un gust amar. Iatǎ deci ce aflǎ publicul francez, care nu ştie mare lucru despre Republica Moldova, citind respectivele pagini şi examinînd numeroasele fotografii care ilustreazǎ reportajul semnat de Charles Haquet şi Iulia Badea-Guérité. Publicul francez aflǎ în primul rînd cǎ Moldova este una dintre cele mai sǎrace ţǎri din Europa, dar în care poate fi furat peste noapte, cu o abilitate uluitoare, un miliard de dolari, adicǎ echivalentul a 13 la sutǎ din Produsul Intern Brut.

Imaginaţi-vǎ, scriu autorii reportajului, cǎ francezii ar descoperi într-o bunǎ dimineaţǎ evaporarea a 280 de miliarde de euro din avuţia naţionalǎ. Pentru cǎ aceasta înseamnǎ, în Franţa, respectînd proporţiile, 13 la sutǎ din Produsul Intern Brut. Probabul cǎ numai în acest moment, avînd acces la aceste cifre comparative, cititorul francez tresare şi începe sǎ-şi spunǎ "cum e posibil a aşa ceva" sau, şi mai rǎu "ce fel de ţarǎ este asta?"

Citind însǎ mai departe reportajul cititorul francez mai descoperǎ cǎ justiţia din Moldova nu reuşeşte sǎ elucideze cazul, cǎ zeci de societǎţi ecran au şters total urmele acestui furt gigantic, cǎ o bunǎ parte a clasei politice din Republica Moldova pare sǎ fie timoratǎ şi nici n-ar prea vrea sǎ fie scos la ivealǎ adevǎrul...

Tot felul de alte detalii privind viaţa de zi cu zi a moldovenilor, precum cele ţinînd de unele pensii care se ridicǎ la 60 de euro pe lunǎ sau la salariile de 200 de euro pe lunǎ, completeazǎ un portret de loc atrǎgǎtor... Realizatorii reportajului mai dau detalii despre personajele extrem de bogate din Moldova care rǎmîn în umbrǎ şi trag sforile în favoarea lor, despre cum sunt "cumpǎraţi" judecǎtorii şi diverşi înalţi funcţionari, despre cum unele fire ale afacerilor duc în Rusia, despre bǎnuiala cǎ ruşii ar spǎla sume gigantice în Moldova, de ordinul a 20 de miliarde de euro pe an... Cînd cititorul francez mai aflǎ cǎ în Republica Moldova "nu se ştie de fapt cui îi aparţine aeroportul de la Chişinǎu", probabil cǎ îşi schimbǎ pe loc opţiunile turistice dacǎ cumva are deja bilete pentru a vizita pǎmîntul moldovenesc...

Totuşi, reportajul publicat de revista L’Express suscitǎ însǎ nu numai amǎrǎciune ci şi un val de simpatie, şi anume faţǎ de miile de moldoveni decişi sǎ cearǎ socotealǎ unor oameni corupţi, indiferent cît de puternici şi protejaţi ar fi ei. Pe aceşti oameni de rînd îi vedem într-o fotografie care deschide reportajul, le vedem privirile umbrite dar îi vedem în acelaşi timp decişi sǎ schimbe ceva. Trei milioane cinci sute de mii de moldoveni în faţa unui numǎr încǎ necunoscut de trǎgǎtori de sfori, dar care sunt fǎrǎ îndoialǎ mult mai puţini.

Bǎtǎlia moldovenilor este încǎ departe de a fi cîştigatǎ, dar şi sforile se mai uzeazǎ uneori şi se rup sub presiunea celor care au dreptatea şi speranţa de partea lor, precum şi privirile îndreptate spre Europa. Acest reportaj este de altfel o dovadǎ cǎ Republica Moldova nu este chiar uitatǎ total de mediile de informare europene.