Ministrul german de Finanţe: Ar fi total iresponsabil să nu ajutăm Grecia

bundestag_0.jpeg

Bundestag-ul german
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Deputaţii germani au aprobat miercuri, cu o largă majoritate, cel de-al treilea plan de ajutorare a Greciei. Documentul a fost adoptat, deşi unii conservatori continuă să-şi exprime nemulţumirea faţă de şeful lor, cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Adoptarea acestui plan a fost urgentă, întrucât Grecia trebuie să ramburseze joi suma de 3,4 miliarde de euro Băncii Centrale Europene.

Toatǎ lumea a înţeles în Europa cǎ ajutorarea financiarǎ Greciei este o ecuaţie care se rezolvǎ sau se blocheazǎ la Berlin. Cînd toţi europenii sunt solidari cu Grecia, dacǎ Berlinul spune NU, nimic nu se face. Si situaţia inversǎ poate fi valabilǎ, dacǎ într-o bunǎ zi toţi partenerii europeni ai Greciei s-ar declara excedaţi şi ar refuza sǎ o mai ajute, în cazul în care Berlinul ar spune "totuşi trebuie fǎcut ceva", lucrurile s-ar debloca imediat. Cînd locomotiva economicǎ a bǎtrînului continent şi prima sa economie, adicǎ Germania, decide cǎ grecii mai meritǎ sǎ li se dea o şansǎ, atunci totul se rezolvǎ.

Mai rǎmîn însǎ tensiunile din interiorul Parlamentului german. Astǎzi doamna Merkel a preferat sǎ nu se mai expunǎ direct privirilor critice şi frazelor tǎioase, şi l-a lǎsat pe ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schäuble sǎ pledeze în faţa deputaţilor în favoarea acestui al treilea plan destinat Atenei, care ar urma sǎ fie eşalonat pe trei ani şi sǎ totalizeze 86 de miliarde de euro.

"Ar fi total iresponsabil sǎ nu ajutǎm Grecia" a spus ministrul german subliniind cǎ Atenei trebuie sǎ i se mai acorde o ultimǎ şansǎ întrucît Parlamentul grec a adoptat cea mai mare parte a reformelor cerute de europeni. Sigur, mai rǎmîne întrebarea dacǎ grecii vor şi aplica respectivele reforme. Berlinul mai sperǎ cǎ Fondul Monetar Internaţional se va asocia, în octombrie, acestui nou plan.

Mai meritǎ de notat cǎ aceste dezbateri legate de Grecia, fie cǎ au loc la Berlin sau în alte capitale ale Europei, şi-au pierdut caracterul dramatic de acum cîteva sǎptǎmîni. Pînǎ şi presa pare obositǎ şi nu mai acordǎ atenţie prea mare acestui subiect. Un fel de rutinǎ se instaleazǎ în privinţa Greciei care trebuie mereu ajutatǎ şi nu este exclus ca peste cîţiva ani cel de-al 15-lea plan sau cel de-al 20-lea plan de ajutorare a Greciei nici sǎ nu mai figureze în buletinele de ştiri.