Paris: forum ştiinţific fǎrǎ precedent pe tema climei

climat_1_0.jpg

Mobilizare pentru pregatirea Conferintei mondiale asupra climatului din decembrie de la Paris
Image source: 
credit foto: rfi.fr

La Paris au sosit în jur de 2000 de oameni de ştiinţǎ pentru a discuta despre schimbǎrile climaterice. Dezbaterile sunt eşalonate pe o sǎptǎmînǎ şi se desfǎşoarǎ sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru educaţie, ştiinţǎ şi culturǎ. Este cel mai mare forum ştiinţific organizat vreodatǎ pe probleme de dereglǎri climaterice.

Acest Forum se înscrie în seria de iniţiative şi acţiuni destinate sǎ pregǎteascǎ marea Conferinţǎ mondialǎ din decembrie de la Paris pe tema încǎlzirii atmosferei. Reamintesc cǎ peste cinci luni se vor reuni în capitala Franţei 195 de ţǎri în speranţa gǎsirii unei platforme comune pentru reducerea fenomenului de serǎ. Cei 2000 de oameni de ştiinţǎ şi de experţi reuniţi la Paris provin din aproximativ o sutǎ de ţǎri şi vor discuta repartizaţi în 160 de seminarii. Practic ei au o misiune, aceea de a gǎsi soluţii pentru frînarea acestui fenomen, de încǎlzire a atmosferei.

"Omenirea se aflǎ la o rǎscruce criticǎ" afirmǎ, într-un mesaj adresat participanţilor la Forumul de la Paris, de secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon. Potrivit ultimilor observaţii şi rapoarte, temperatura globalǎ pe pǎmînt a crescut cu aproximativ un grad celsius, iar în unele regiuni din Africa, Asia, America de nord şi de sud a crescut cu peste 2,5 grade celsius. Specialiştii mai spun cǎ aceastǎ tendinţǎ nu se va opri şi cǎ planeta se va vedea confruntatǎ cu o creştere de pînǎ la 5 sau 6 grade celsius, dacǎ nu se iau mǎsuri urgente. In categoria acestora intrǎ deblocarea unor sume importante pentru cercetare, pentru lansarea unor programe de dezvoltare a energiei "verzi", reciclabile, şi aşa mai departe.

Participanţii la Forumul de la Paris sunt fizicieni, geografi, economişti, medici, specialişti în ştiinţe politice şi în diverse tehnologii… Enorm de multe discipline sunt reprezentate pentru cǎ de fapt toate breslele cunoaşterii trebuie sǎ-şi dea mîna în vederea gǎsirii unor soluţii.

"Acum diagnosticul este pus, bǎtǎlia pe terenul ideilor a fost cîştigatǎ, mau rǎmîne sǎ cîştigǎm bǎtǎlia pe terenul acţiunii" a declarat ministrul francez al ecologiei, doamna Ségolène Royal.

Poate cǎ atîtea minţi strǎlucite adunate în Oraşul luminilor va produce şi scînteia necesarǎ pentru ca umanitatea sǎ înceapǎ sǎ asculte de glasul raţiunii şi sǎ imagineze un alt model de consum şi de dezvoltare decît cel actual, brutal şi sinucigaş.