Mişcarea Slow Food la Expo Milano 2015

slow-food-1.jpg

Pavilionul Slow Food la Expo 2015
Pavilionul Slow Food la Expo 2015

Mişcarea Slow Food are propriul său pavilion la Expoziţia universală de la Milano, o expoziţie ce şi-a fixat ca temă la această ediţie « Hrănirea planetei, energie pentru viaţă ». Colectivul Slow Food – apărut în Italia – profită aşadar de vizibilitatea oferită de evenimentul Expo 2015 pentru a-i sensibiliza pe cei 20 de milioane de vizitatori aşteptaţi până pe 31 octombrie. Un reportaj realizat de Silvano Mendes de la redacţia braziliană de la RFI.

Sloganul mişcării Slow Food este « o alimentaţie bună, curată şi justă ». « Bună » pentru gust şi plăcere, « curată » pentru mediu şi « justă » la nivelul relaţiilor socio-culturale între producători şi consumatori. De la acest triptic a plecat în anii 80 mişcarea Slow Food inventată de italianul Carlo Petrini. Astăzi ea revendică peste un million de adepţi în 150 de ţări din lume. Militanţi, bucătari, agricultori, pescari, experţi şi universitari – spectrul adepţilor e foarte larg. Nu-i de mirare că cei mai mulţi simpatizanţi ai « mâncării bune » se află în Italia, ţară cu o vastă cultură gastronomică.

Ca să se facă şi mai cunoscută, mişcarea Slow Food şi-a instalat un pavilion în incinta lui Expo 2015. Animaţii diverse, fotografii şi filme încearcă să atragă atenţia vizitatorilor asupra binefacerilor unei alimentaţii mai lente şi mai sănătoase. Totodată sunt puse în valoare biodiversitatea şi ţăranii care hrănesc planeta. Una dintre principalele atracţii este aşa-zisa « Arcă a Gustului » unde sunt prezentate produsele alimentare pe cale de dispariţie şi pe care deci promotorii lui Slow Food încearcă să le salveze. Printre aceste rarităţi se numără soiul de struguri « césar » din regiunea franceză Burgundia, bergamota de Calabria şi kram-kram-ul din Mali, o cereală foarte mult folosită în trecut dar astăzi practic dispărută. In total catalogul numără peste două mii de alimente de calitate din peste 80 de ţări din lume.

Vizita în pavilionul Slow Food de la Milano 2015 continuă cu o zonă de degustare de vinuri şi brânzeturi. Aceste două produse au fost alese pentru a le arăta vizitatorilor cum dintr-o singură materie primă - cum este strugurele sau laptele – se pot obţine varietăţi uriaşe de vinuri sau brânzeturi. Evident că principalele produse expuse provin din nou din Italia dar şi din Franţa, Elveţia şi Anglia. De notat că selecţia se schimbă săptămânal şi asta până la închiderea expoziţiei adică până la sfârşitul lui octombrie. Peste 200 de vinuri şi tot atâtea brânzeturi difeite vor fi aşadar expuse în pavilionul Slow Food.

Slow Food arată părţile nocive ale unor alimente

Spre deosebire de unele pavilioane foarte chic, bătătoare la ochi, vizibile la Expo 2015, cel al lui Slow Food mizează pe simplitate şi dimensiunea pedagogică. Ideea este de a demonstra că într-o lume care merge tot mai repede se poate trece totuşi şi la « slow », cel puţin când e vorba de mâncare. O serie de conferinţe pe teme variate precum importanţa apei, albinele sau combaterea risipei sunt găzduite şi ele de pavilionul Slow Food. Puţin mai departe, special pentru copii, sunt prevăzute animaţii ludice. Vizitatorii sunt invitaţi să descopere sau să recunoascà produse naturale doar după miros sau pipăit. Aromele şi formele îi surprind adesea pe curioşi care au uitat că ele există şi asta în primul rând din cauza industrializării alimentaţiei de astăzi.

In fine, într-o altă parte a pavilionului Slow Food sunt arătate părţile nocive ale unor alimente precum salata spălată şi ambalată, gata de folosit, pe care o găsim uneori în supermarketuri. Organizatorii spun că pe lângă faptul că acest aliment costă de zece ori mai mult decât o salată « naturală », el poate fi şi nociv din cauza apei cu care a fost spălat. Apă care conţine substante chimice necesare conservării acestor salate gata ambalate.

In fnalul reportajului său, colegul nostru brazilian notează un singur inconvenient la pavilionul Slow Food: el se află la capătul aleeii centrale de 1,5 km care străbate Expo 2015. « Trebuie să fii cu adevărat decis ca să ajungi la capătul aleeii. Până şi standul McDonald, simbolul lui Fast Food, e mai bine plasat pe acest parcurs » constată o turistă.

 

Reportajul a fost realizat de jurnalistul Silvano Mendes de la redacţia braziliană de la RFI

 
Mişcarea Slow Food la Expo Milano 2015