Bilant modest al diplomaţiei franceze în Orientul Apropiat

fabius_bibi.jpg

Laurent Fabius, ministrul francez de externe si Beniamin Netaniahu, premierul Israelului
Laurent Fabius, ministrul francez de externe si Beniamin Netaniahu, premierul Israelului

Laurent Fabius, şeful diplomaţiei franceze, a efectuat o « vizită de explorare » de 48 de ore în Orientul apropiat : Egipt, Iordania, Cisiordania şi Israel au fost etapele sale. Ministrul francez de externe, promotor al unei iniţiative de pace pentru conflictul israelo-palestinian, a revenit decepţionat acasă dupà ce planul său a fost primit cu mare scepticism de premierul israelian.

« Relansarea negocierilor de pace privind conflictul israelo-palestinian a epuizat generaţii de diplomaţi ». Americanii, actori principali în acest dosar, muncesc de 22 de ani pe dosar. Ultima rundă de negocieri, terminată acum un an, a fost condusă – fără succes – de şeful diplomaţiei americane John Kerry. Plecând de la această constatare făcută de corespondentul ziarului Le Monde la Ierusalim, misiunea lui Laurent Fabius se anunţa aşadar dificilă. Si chiar a fost. Ministrul francez de externe propune o nouă fază a dialogului israelo-palestinian, un calendar strict de 18 luni, o rezoluţie ONU în acest sens, şamd, în vederea unei soluţii finale pentru două state. Beniamin Netaniahu i-a rezervat o primire foarte reţinută declarând încă din start, mai exact încă dinaintea întâlnirii cu Fabius, că « Israelul nu va accepta niciun diktat internaţional ». In urma dialogului purtat cu şeful diplomaţiei franceze, acelaşi Netaniahu a estimat că « nu există scurtătură magică » pentru a ajunge la pace. In urma acestei declaraţii care se poate asimila cu o punere la punct seacă, oficialul francez a fost nevoit să se rezume să avertizeze că « există riscul unei explozii a violenţei » în cazul în care nu se face nimic.

Trebuie spus că demersul francez sosea la un moment deloc potrivit : cu doar câteva zile înaintea termenului limită pentru negocierile privind programul nuclear iranian privirile sunt aţintite într-o cu totul altă direcţie. Americanii pariază mult pe acest dosar din urmă şi deci « nu-şi doresc sub nicio formă bruiaje externe, ciocniri cu alte dosare fierbinţi » scrie mai departe Le Monde. Apoi, e greu de imaginat că şi într-un context calendaristic favorabil francezii să reuseascà acolo unde Washingtonul bate pasul pe loc de mai bine de două decenii. In fine, contextul naţional specific celor doi principali intersaţi este şi el neprielnic. Guvernul Netaniahu, din care nu lipsesc naţionaliştii, este favorabil colonizării teritoriilor palestiniene. Autoritatea palestiniană este de partea ei mai divizată ca niciodată între Fatahul care conduce în Cisiordania şi Hamasul stăpân pe situaţie în fâşia Gaza. Ori la Paris, analiştii şi diplomaţii se tem, sub acoperirea anonimatului, că dacă situaţia de blocaj cu israelienii persistă, în fâşia Gaza există riscul ca Organizaţia statul islamic să se implanteze în acest teritoriu palestinian. Lucru care ar schimba şi mai mult – în rău evident – datele unei probleme déjà mult prea complexe.

Bilant modest al diplomaţiei franceze în Orientul Apropiat