Francofonia la Festivalul de la Sibiu

2-fits-2008-perle-2051845237.jpg

Compania de teatru de strada franceza "Les Plasticiens Volants" la Sibiu
Image source: 
Credit foto: sibiu.ro

Franţa şi francofonia au fost întotdeauna bine reprezentate la Festivalul internaţional de teatrul de la Sibiu. Numeroase companii franceze au venit să-şi prezinte spectacolele la Sibiu în decursul anilor, regizori francezi au lucrat împreună cu actorii români de la Teatrul Naţional "Radu Stanca". Sibiul este un centru al francofoniei prin proiectele sale legate de limba şi cultura franceză.

Prezenţa francofonă de anul acesta la Sibiu este una impresionantă prin prestigiul instituţiilor care s-au asociat festivalului şi prin calitatea spectacolelor.

 "Théâtre de la Ville", una dintre cele mai importante instituţii teatrale pariziene, a figurat în programul festivalului de la Sibiu cu piesa "Şase personaje în căutarea unui autor" de Pirandello, în regia lui Emmanuel Demarcy-Mota, care este şi directorul respectivului teatru parizian. Cine vizitează Parisul şi ajunge în inima capitalei franceze, în Place du Châtelet, la doi paşi de catedrala Notre Dame, descoperă două teatre situate faţă în faţă, de o parte şi de alta a pieţei, pe malul Senei: Théâtre du Châtelet şi Théâtre de la Ville. Faptul că acesta din urmă a organizat un turneu la Sibiu este ca şi cum un fragment din memoria culturală a Parisului s-ar afla la Sibiu.  

Teatrul Naţional al Comunităţii Franceze din Belgia a făcut deplasarea la Sibiu cu o adaptare după basmul "Cenuşăreasa", textul şi regia fiind semnate de francezul Joël Pommerat. Acesta din urmă este unul dintre cei mai interesanţi creatori de teatru francezi ai momentului, dramaturg şi regizor. El îşi pune în general în scenă propriile piese şi adaptări, şi îi place să se auto-numească "autor de spectacole".

Numele lui Olivier Py, regizor şi dramaturg, actualul director al Festivalului de la Avignon, figurează de mai mlte ori în programul sibian, printre altele cu o traducere a cărţii sale "O mie şi una de definiţii ale teatrului", apărută la Editura Actes Sud-Papiers. Lansarea acestei cărţi-eseu, un adevărat manifest poetic şi teoretic fervent în apărarea artelor scenice, va avea loc la Sibiu pe 18 iunie. Din multitudinea de definiţii ale teatrului imaginate de Olivier Py aş cita doar une: "Teatrul este amintirea viitorului".

Emile Lansman este un editor de piese de teatru francofon extrem de cunoscut în spaţiul teatral, care a fost deja la Sibiu de vreo zece ori. Anul acesta el moderează un colocviu în cadrul Universităţii sibiene, colocviu intitulat "Rencontres théâtrales : le jeune théâtre francophone" (Întîlniri teatrale – tînărul teatru francofon). El este de altfel însoţit de mai mulţi tineri dramaturgi francofoni care descoperă prentru prima dată festivalul de la Sibiu. Neobosit descoperitor de talente, Emil Lansman a publicat peste două sute de autori francofoni de pe toate continentele, printre ele figurînd şi autori români precum Valentin Nicolau, dramaturg, regretarul director al Editurii Nemira.

Cum Franţa dispune poate de cea mai densă reţea de companii care propun spectacole de stradă, dar şi de festivaluri de teatru de stradă, nu este de mirare că de ani de zile artişti francezi specializaţi în acest domeniul efectuează pelerinaje la Sibiu. Citez din programul de anul acesta doar cîteva nume de companii: "Générik Vapeur", care se va produce pe străzile Sibiului pe 20 et pe 21 iunie, compania "Quidams", precum şi "Les Plasticiens Volants". Aceştia din urmă sunt faimoşi pe cinci continente datorită poeziei care se degajă din creaturile lor gonflabile. Cu aceste incredibile obiecte zburătoare, pe cît de gigantice pe atît de lejere, voi inunda ei cerul Sibiului, combinînd teatrul, muzica, pirotehnia şi acrobaţia.

Mai semnalez, tot din Franţa, Fanfara Kafi, formată din muzicieni atipici care combină muzica şi arta stradală cu umorul, ca să nu mai vorbim de spectacolul vizual pe care îl reprezintă costumele lor extravagante.

Printre personalităţile vieţii teatrale franceze care se află în aceste zile la Sibiu se numără directorul Festivalului Internaţional al Francofoniilor de la Limoges, doamna Marie-Agnès Sévèstre. Unul din spectacolele produse la Sibiu, şi care a fost deja prezentat la Avignon, "Solitaritate" de Gianina Cărbunariu, va fi programat în toamna aceasta la festivalul de la Limoges. De fapt, Festivalul de la Sibiu construieşte un parteneriat cu Festivalul de la Limoges, cel mai important festival francofon din lume, iar regizoarea Anca Bradu va organiza lecturi la toamnă la Limoges, între 23 septembrie şi 3 octombrie cînd va avea loc această manifestare.

Si pentru că tot vorbim de francofonie, vă propun să ascultaţi în limba franceză interviul pe care mi l-a acordat în holul Hotelului Împaratul Romanilor de la Sibiu editorul Emile Lansman.

Site de consultat: http://www.lansman.org/editions/index.php

Interviu cu editorul de teatru francofon Emile Lansman