Franţa: o sǎptǎmînǎ politicǎ eclipsatǎ de polemica legatǎ de Manuel Valls

2015-01-21t124951z_1507916699_pm1eb1l126z01_rtrmadp_3_france-shooting-valls.jpg

Premierul francez Manuel Valls
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.ro

In Franţa, polemica în centrul cǎreia se aflǎ premierul Manuel Valls nu s-a stins încǎ. Reamintim cǎ lui i se reproşeazǎ o deplasare fǎcutǎ sîmbǎta trecutǎ la Berlin, cu un avion guvernamental, pentru a vedea finala Ligii Campionilor, un dus-întors în care i-a luat şi pe doi dintre fii sǎi. Intre timp premierul a plecat într-o cǎlǎtorie de lucru în Oceanul Indian, dar la el acasǎ 77 la sutǎ dintre francezi se declarǎ, potrivit unui sondaj, "şocaţi" de episodul de sîmbǎtǎ.

De cînd a intrat în sfera decizionalǎ, mai întîi ca ministru de interne şi apoi ca prim ministru, Manuel Valls nu a mai avut o sǎptǎmînǎ atît de dificilǎ. Si probabil cǎ acum regretǎ decizia pe care a luat-o, de a da o fugǎ pînǎ la Berlin pentru a vedea cum echipa sa favoritǎ, FC Barcelona, cîştigǎ Liga campionilor. Probabil cǎ regretǎ şi faptul cǎ i-a luat cu sine pe doi dintre copiii sǎi fǎrǎ sǎ fi precizat de la bun început cǎ le va plǎti drumul. Acum el a decis de a rambursa 2500 de euro pentru faptul cǎ a avut cu el doi dintre membrii familiei sale… Ceea ce nu a stins polemica. Dimpotrivǎ, unii comentatori considerǎ aceast anunţ ca o nouǎ formǎ de stîngǎcie. Iar unul din liderii dreptei îl ironizeazǎ cu aceastǎ frazǎ: "Manuel Valls a inventat un nou dicton: greşeala mǎrturisitǎ este pe jumǎtate rambursatǎ".

Cum costul total al acestei deplǎsǎri a fost însǎ de 15 000 de euro, unii cer ca premierul sǎ ramburseze toatǎ suma, contestînd faptul cǎ acel dus-întors la finala de la Berlin at fi avut şi vreo dimensiune oficialǎ.

Sǎ se fi grǎbit oare prea tare primul ministru francez cînd a decis sǎ meargǎ sǎ vadǎ meciul şi sǎ nu se fi gîndit la unele consecinţe? Tocmai el care dintotdeauna a pledat pentru exemplaritate în privinţa comportamentului oamenilor politici? Sǎ fi fost doar un moment de obosealǎ, de neatenţie? Greu de spus, dar acum constatǎ cît de necurţǎtoare este lumea politicǎ, şi uneori cît de nedreaptǎ.

Cotidianul Le Monde, publicaţie echilibratǎ care nu criticǎ fǎrǎ motive, considerǎ cǎ Manuel Valls a comis o eroare politicǎ. Si aceasta întrucît gestul sǎu precipitat a eclipsat brusc alte evenimente care ar fi trebuie sǎ fie ele de fapt în centrul atenţiei. Manuel Valls a plecat la Berlin de la Poitiers, unde tocmai avea loc un congres al Partidului Socialist care a fost un succes. Presa însǎ a preferat sǎ se focalizeze, din motive care nu ne mirǎ în era spectacolului total, pe escapada lui Valls la Berlin şi nu pe deciziile luate de socialişti la Poitiers. In cursul acestei sǎptǎmîni guvernul a anunţat cîteva mǎsuri importante legate de sprijinirea intreprinderilor mici şi mijlocii. Nici aceste mǎsuri nu au atras atenţia pe care ar fi meritat-o, pentru cǎ întreaga lume politicǎ şi mediaticǎ era în continuare excitatǎ de polemica legatǎ de Manuel Valls.

Pe timp de crizǎ, spun unii comentatori, cînd francezii suferǎ, oamenii politici trebuie sǎ fie mai atenţi decît oricînd. Pentru cǎ altfel riscǎ sǎ fie repede acuzaţi cǎ s-au rupt de realitate, ceea ce i se reproşeazǎ lui Manuel Valls în prezent.

Intîmplarea face cǎ exact acum era programatǎ şi o deplasare a premierului pe Insula Réunion din  Oceanul Indian. Nici aceastǎ vizitǎ, cu mǎsurile pe care ar urma sǎ le anunţe acolo, nu par sǎ atragǎ îsnǎ prea mult atenţia mediilor de informare. Cu siguranţǎ cǎ potenţialul de scandal al deplasǎrii lui Valls la Berlin nu a fost epuizat încǎ. Unii vorbesc de un sindrom care pare sǎ-i atingǎ pe toţi prim-miniştrii dupǎ ce au exercitat aceastǎ funcţie în Franţa timp d'un an. Acela de repliere în sine şi de diminuarea a capacitǎţii de a-i asculta pe ceilalţi.