Jihadismul, un coşmar mondial

000_par7940377_0.jpg

Boko Haram în Nigeria
Image source: 
credit foto: rfi.ro

In ultimul timp s-au multiplicat reuniunile la vîrf pe tema ameninţǎrii teroriste şi a combaterii fanatismului religios. Subiectul este abordat, printre altele şi la summit-ul Uniunea Europeanǎ – America latinǎ, în plinǎ desfǎşurare la Bruxelles. La sfîrşitul sǎptǎmînii trecute el a figurat şi pe agenda discuţiilor purtate în Germania de grupul G7. Liderii Uniunii Europene se consultǎ periodic în privinţa pericolului pe care îl reprezintǎ, chiar la porţile bǎtrînului continent, Organizaţia statul islamic. Iar în Nigeria are loc o reuniune la vîrf regionalǎ axatǎ pe lupta împotriva organizaţiei Boko Haram. Radicalizarea islamistǎ a devenit un veritabil coşmar pentru comunitatea internaţionalǎ.

Lumea se aflǎ într-adevǎr în faţa unui fenomen pe care nu ştie cum l-a declanşat şi nici cum sǎ-l opreascǎ. Al Qaida, Boko Haram, Organizaţia statul islamic, sunt tot atîtea forţe care par ieşite din neant şi care ameninţǎ ordinea existentǎ pe planetǎ.

Unii comentatori împing pesimismul, sau poate luciditatea, pînǎ la a se întreba dacǎ nu cumva Organizaţia statul islamic nu este deja victorioasǎ. O face, de exemplu, jurnalistul economist Jean-Michel Quatrepoint în cotidianul Le Figaro. "Un super-stat islamist la porţile Europei a devenit posibil" spune el, reproşîndu-le occidentalilor mai multe lucruri. Unul dintre ele este cǎ s-au aliat cu suniţii, care au o vocaţie mesianicǎ şi vor sǎ islamizeze întreaga planetǎ, şi nu cu şiiţii, care nu au încercat sǎ facǎ niciodatǎ prozelitism înafara spaţiului lor. Jean-Michel Quatrepoint mai pronunţǎ şi aceastǎ frazǎ, pe care o gîndesc probabil şi alţii comentatori: "Occidentalii îl vor regreta pe Bachar al-Assad dupǎ cum îi regretǎ deja pe Saddam Hussein şi pe Muammar Gaddafi." 

In contextul ofensivei jihadiste dn Irak şi din Siria, dar şi al faptului cǎ fanaticii recruteazǎ adepţi din întreaga lume, strategia occidentalilor apare ca fiind incertǎ şi lipsitǎ de eficacitate. Poate cǎ din aceastǎ cauzǎ ministrul de externe francez Laurent Fabius a simţit nevoia de a publica un articol în presǎ, mai precis în cotidianul Libération, pentru a explica faptul cǎ în aceastǎ lume haoticǎ diplomaţia Franţei dispune totuşi de o busolǎ fermǎ. "Jihadiştii terorişti nu cunosc frontiere. In lumea de astǎzi, a te replia nu înseamnǎ a te proteja. Angajamentul nostru în favorea pǎcii şi a securitǎţii ghideazǎ toate acţiunile noastre" scrie în acest articol, Laurent Fabius. El mai explicǎ şi faptul cǎ Franţa are ca partener Germania în politica sa legatǎ de anumite dosare, precum criza din Ucraina.

Un alt coşmar al occidentalilor mai este joncţiunea pe care o fac între ele grupurile jihadiste, teroriste, integriste, radicale şi uneori mafiote. Este cazul cu Boko Haram, organizaţie activǎ în ţǎri precum Nigeria, Niger, Ciad, Camerun şi Benin, şi care şi-a declarat afilierea la Organizaţia statul islamic, implantatǎ în Siria, Irak şi Libia. Pentru a contracara Boko Haram ţǎrile africane din regiune au decis formarea unei forţe de 9000 de oameni. Mai rǎmîne de vǎzut dacǎ aceşti soldaţi vor avea ceva mai mult curaj în luptǎ, şi dacǎ nu cumva vor reacţiona precum forţele guvernamentale irakiene care au abandonat, fǎrǎ rezistenţǎ notabilǎ, regiuni întregi în faţa jihadiştilor.