« România în război contra corupţiei » - Le Figaro

ponta.jpg

Premierul României, Victor Ponta
Premierul României, Victor Ponta
Image source: 
Foto: rfi.ro

Presa franceză a revenit pe larg în acest week-end asupra anchetei penale pe care DNA a lansat-o contra premierului român Victor Ponta. Le Figaro, Le Monde dar si ziare din provincie precum Ouest-France sau La Dépêche comentează pe un ton adesea critic situaţia de la Bucureşti. Iatà un rezumat al principalelor articole.

Sub titlul « România în război contra corupţiei », ziarul conservator Le Figaro notează că « şeful guvernului de la Bucureşti nu este decât ultimul de pe o listă lungă de demnitari români cărorar justiţia le cere socoteală. E adevărat însă că de această dată procurorii de la DNA şi-au îmbogăţit tabloul de vânătoare cu un trofeu de seamă în persoana lui Victor Ponta. Necazurile judiciare ale primulu ministru ar putea anunţa căderea fostului star al politicii române » prezice acelaşi Le Figaro. Ziar care recunoaşte că « marea lovitură dată de DNA nu este chiar neaşteptată având în vedere că mai mulţi membrii ai familiei Ponta sunt déjà vizaţi de anchete ale parchetului anti-corupţie ».

Trecând în revistă diversele personalităţi – de dreapta sau de stânga – vizate de urmăriri penale, ziarul francez subliniază « severitatea sancţiunilor judiciare » şi în particular anii grei de puşcărie daţi diverşilor protagonişti. Succesele înregistrate în combaterea corupţiei se datorează pe de o parte actiunii noului preşedinte român, « austerul Klaus Iohannis, membru al minorităţii germane » cum îl descrie Le Figaro, cât şi « legilor care dezleagă limbile oferindu-le reduceri de pedepse celor care colaborează cu justiţia. Campioana declaraţilor senzaţionale este Elena Udrea care prin spusele ei a încercat să înfunde pe toată lumea: oameni politici, magistraţi, afacerişti, şamd ».

Observatorii citaţi de Le Figaro afirmà că « nu suntem decât la începutul revelaţilor. Când se va ajunge la dosarele privind marile privatizări din ultimii ani, toată clasa politică, de dreapta şi de stânga, riscă să aibă de suferit. Comisia europeană, care până nu demult critica România pentru felul în care combătea corupţia, apladă acum actiunea noului preşedinte român ». La Bucureşti însă, unii analişti citaţi de Figaro se tem ca aceste acţiuni judiciare realizate în faţa camerlor de televiziune « să nu transforme România într-o republică a procurorilor. Intre timp, statele vecine, confruntate şi ele cu valuri de scandaluri de corupţie, privesc cu oarecare nelinişte operatiunea mâini curate de la Bucureşti ».Trebuie notat din pàcate că mare parte din acest articol din Le Figaro este un plagiat, este în proporţie de peste 50 la sută copia unui articol publicat de cotidianul Libération în … 5 februarie anul acesta !

Ziarul francez de referinţă, Le Monde, notează de partea sa că « România trece din nou printr-o gravă criză politică » după lansarea anchetei penale contra premierului socialist Victor Ponta. Botezat de Mirel Bran, corespondentul lui Le Monde la Bucuresti, « golden boy al politici române », Victor Ponta este o personalitate contestată în România. Acuzaţiile de plagiat şi atacurile repetate contra sistemului judiciar au pătat imaginea tânărului premier. In plus liderul român a încercat de mai multe ori să stopeze acţiunile procurorilor dar reacţiile virulente ale cancelariilor occidentale şi furia americanilor, care au patru baze militare pe solul României, l-au împiedicat să insiste în această direcţie » mai scrie ziarul francez de seară.

« Pentru moment şeful guvernului de la Bucureşti se agaţă de funcţia sa şi mizează pe majoritatea sa parlamentară ca să se menţină în post. Românii încep însă să reacţioneze », conchide Le Monde amintind de primele manifestaţii de stradă imediat după anunţul anchetei contra lui Victor Ponta.

 
« România în război contra corupţiei » - Le Figaro