François Hollande şi Angela Merkel doresc un acord ambiţios la conferinţa pe tema climatului

2014-05-09t164622z_2098893091_pm1ea591g3001_rtrmadp_3_germany-france_0.jpg

François Hollande şi Angela Merkel
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele francez François Hollande a efectuat marţi 19 mai o deplasare la Berlin pentru a discuta cu cancelara germanǎ Angela Merkel despre viitoarea Conferinţǎ a Naţiunilor Unite pe tema climatului, dar şi despre alte subiecte precum imigraţia sau datoria greacǎ. Seful statului francez doreşte sǎ pregǎteascǎ cît mai bine conferinţa pe care Parisul o va gǎzduit între 30 noiembrie şi 11 decembrie anul acesta.

Cei doi lideri au pledat împreunǎ în favoarea unui acord "ambiţios, global şi constrîngǎtor" care sǎ fie semnat la toamnǎ la Paris. Un acord mondial destinat sǎ limiteze, cu cel puţin douǎ grade, fenomenul de serǎ, sau de încǎlzire a atmosferei. Pentru François Hollande este limpede cǎ omenirea trebuie sǎ inventeze un nou model de dezvoltare, altfel la orizont se anunţǎ un dezastru. Angela Merkel considerǎ cǎ locuitorii planetei terbuie sǎ reuşeascǎ în acelaşi timp sǎ opreascǎ dezastrul dar şi sǎ asigure prosperitatea individualǎ.

Ecuaţia pe care şi-o propune spre rezolvare Conferinţa mondialǎ care va fi gǎzduitǎ la Paris este deci dificilǎ, de unde şi efortul lui François Hollande, extrem de implicat în pregǎtirea ei, de a obţine deja sprijin. Sǎ-i ascultǎm argumentele:

"Pentru ca Parisul sǎ fie o reuşitǎ, trebuie ca toate condiţiile acordului sǎ fie gǎsite înainte de conferinţǎ. Stiu cǎ existǎ întotdeauna o tendinţǎ de dramatizare în contextul acestui tip de conferinţe considerate esenţiale pentru viitorul nostru. Iar unii şefi de stat şi de guvern precum şi unii negociatori adorǎ acest tip de ambianţǎ cînd timp de nopţi întregi noi cǎutǎm un acord. Dar mai existǎ şi posibilitatea ca acordul sǎ fie cǎutat şi sǎ nu fie gǎsit. Ceea ce s-a mai întîmplat în trecut, iar dramatizarea se terminǎ cu o dramǎ. Deci, sǎ procedǎm astfel încît totul sǎ fie pregǎtit cît mai devreme posibil, înainte de Paris." 

Franţa şi Germania doresc, în contextul acesti conferinţe, sǎ dea un exemplu întregii lumi de corectitudine ecologicǎ. Germania s-a angajat sǎ reducǎ cu 40 la sutǎ, pînǎ în anul 2020, cantitatea de gaz cu efect de serǎ emisǎ în atmosferǎ, în raport cu anul 1990. François Hollande a precizat cǎ 37 de ţǎri s-au angajat pînǎ acum sǎ-şi asume eforturi de acest gen.

In altǎ ordine de idei, François Hollande a afirmat cǎ Franţa nu acceptǎ principiul cotelor de imigranţi propus de Bruxelles, dar se exprimǎ totuşi pentru o mai bunǎ repartiţie a refugiaţilor pe teritoriul Europei. François Hollande şi Angela Merkel au mai pledat pentru accelerarea eforturilor în vederea gǎsirii unui acord cu Grecia la capitolul datoriilor sale.