Legalizarea sau nu a consumului de cannabis, noua dezbatere din Franţa

Trebuie oare depenalizat sau chiar legalizat consumul de cannabis? Intrebarea a fost pusă de editorialistul influentului ziar de seară Le Monde. In ediţia sa de sâmbătă, semnatarul articolului se pronunţă clar pentru legalizarea cannabisului. Motivele acestei luări de poziţie se explică prin faptul că Le Monde a avut acces la un studiu pe această temă realizat de unul dintre cele mai influente think tankuri din Franţa, Terra Nova. Ce spun specialiştii ?

Terra Nova este un think tank, un « laborator de ideei », foarte cunoscut pentru poziţiile sale liberale pe teme de societate. Le Monde a avut acces zilele trecute în exclusivitate la concluziile unui studiu realizat de Terra Nova pe tema sensibilă a consumului de cannabis. Verdictul este fără drept de apel : « politica de represiune din Franţa este un eşec ». CIfrele atestă acest lucru : în ciuda unui arsenal represiv dintre cele mai dure din lume – în Franţa consumul de marijuana este un delict pasibil cu un an închisoare şi 3750 de euros amendă – francezii, alături de danezi, sunt cei mai mari consumatori ai acestui drog din Europa. Aproape 9 la sută din populaţia între 15 şi 64 de ani a consumat cel puţin o dată în ultimul an cannabis. Peste o jumătate de milion de francezi fumează zilnic cel puţin un joint. Represiunea nu foloseşte deci la nimic şi în plus costă enorm : 570 de milioane de euro sunt consacrate anual cannabisului. Numai interpelările costă 300 de milioane. La acestea se adaugă costul social indirect : cartiere întregi sunt destabilizate de trafic şi apar pe piaţă produse contrafăcute şi mai periculoase.

Cum obiectivele sistemului nu au fost atinse, Terra Nova studiază trei alternative pentru a obţine rezultate mai bune.

Scenariul numărul 1 : legalizarea consumului. Sancţiunile sunt deci suprimate în caz de detenţie de marijuana pentru uz personal, aşa cum se face déjà în Spania şi Portugalia. Peste jumătate din costuri ar fi astfel reduse, cu alte cuvinte o economie de 310 milioane de euro pe an. In schimb pretul nu s-ar schimba, statul nu ar încasa reţete, vânzătorii ar avea aceleaşi riscuri, traficul ar creşte ca şi numărul consumatorilor ocazionali.

Scenariul numărul 2 : legalizarea producţiei şi vânzarea şi consumul în cadrul unui monopol public. Cannabisul ar deveni un produs precum ţigara şi e calea aleasă de Uruguay. Această opţiune permite statului să fixeze preţul, să stabilizeze oarecum consumul – printr-o scumpire a produsului – şi să încaseze reţete de ordinul a peste un miliard de euro pe an.

Scenariul numărul 3 prevăzut de Terra Nova este legalizarea consumului într-un cadru concurenţial. Preţul ar urma atunci să scadă – aşa cum se întâmplă în statul american Colorado – dar numărul consumatorilor riscă atunci să crească din cauza preţurilor foarte mici. Impactul pentru finanţele publice ar fi însă şi mai mare decât în scenariul 2.

Cum însă miza nu este una financiară ci de sănătate publică, cei trei specialişti ai think tankului francez afirmă că opţiunea 2 prezintă « cele mai bune garanţii şi protecţii ».

Ce impact va avea ridicarea interdicţiei asupra celor care azi nu consumă cannabis, nu este o problemă analizată în studiul citat. Ce ecou va avea acest studiu este însă previzibil. Cei trei semnatari ai studiului reamintesc însă în acest context că există déjà un consens printre economişti în a spune că « războiul contra drogurilor » este inutil şi costisitor, în locul interdicţiei trebuind să fie folosită prevenţia.

Terra Nova, prin acest studiu, provoacà polemicà

Fosta secretară de stat centristă Rama Yade a estimat că « este total stupid să legalizezi cannabisul » estimând că acest drog este « mai periculos decât alcoolul ». Un responsabil naţional al principalului partid de opoziţie UMP denunţă « mutismul asurzitor » al guvernului după publicarea studiului de către Terra Nova, un think tank apropiat de socialiştii de la putere. Presa conservatoare, apropiatà deci de UMP, precum situl Atlantico, critică « aproximaţile » din studiul publicat acum de Terra Nova.

Cum spuneam însă, cotidianul Le Monde a decis să lanseze dezbaterea şi se pronunţă clar în favoarea unei legalizări controlate de puterea publică. « Trecând peste posturile mecanice şi anatemele moralizatoare, subiectul merită o dezbatere publică » conchide Le Monde.

Legalizarea sau nu a consumului de cannabis, noua dezbatere din Franţa